Vyrážka jako příznak koronaviru. Dermatolog varuje, jakým detailům věnovat pozornost

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle posledních průzkumů bylo dokázána, že kožní vyrážka je jedním z příznaků infekce koronaviru. Jedná se sice o jeden z méně častých příznaků, avšak je potřeba i takovému detailu věnovat pozornost. Jakým změnám na kůži je potřeba se věnovat a jak poznáme takový příznak nemoci.

Novým příznakem koronaviru je vyrážka

Vedle již jasně daných příznaků, o kterých se dočtěte v každých základních informacích o koronaviru, je nově mezi příznaky zařazena i zmíněná vyrážka či změna kůže. Je to z toho důvodu, že i jiné virové problémy mohou zanechat stopy na kůži, a tak ani u nemoci Covid-19 tomu není jinak. Nejzákladnější příznaky koronaviru tedy aktuálně jsou:

  • suchý kašel
  • horečka
  • únava
  • kožní vyrážka
  • dušnost
Zdroj obrázku: Freepik

Dermatologové uvádí, že mezi nejčastější projevy na kůži v souvislosti s koronavirem může být klasická kopřivka i fialové erytematózní skvrny. Jedná se neobvyklý příznak, který jasně rozpoznáte od obvyklých pupínků nebo slabé vyrážky. Pokud na vyrážku jindy netrpíte, pak objevení kožních nesrovnalostí může být právě jeden z prvních příznaků onemocnění Covid-19. Díky včasné detekci můžete zabránit dalšímu šíření ve vašem okolí či v rodině, jelikož vyrážka může být opravdu jeden z prvních příznaků. Včasnou detekcí, otestováním a následné karantény můžete chránit velké množství lidí.

Dermatologové varují: vyrážka může být jediným příznakem koronaviru

Aktuálně mají vědci několik případů, kdy byla vyrážka dokonce jediným příznakem virového onemocnění Covid-19. Pokud tomu tak může být i u dalších pacientů, je potřeba vyrážkám a změnám na kůži věnovat opravdu velkou pozornost. Můžeme tím brzy zjistit, že se v těle děje možná nákaza a virové onemocnění a hned se izolovat od ostatních v rodině. Následným testem na známky koronaviru v těle můžeme zjistit, zda vyrážka byla skutečným příznakem Covid-19.

Zdroj obrázku: Freepik

A jak tedy poznáme jasnou vyrážku spojenou s koronavirem? Pupeny a výběžky na kůži jsou vyvýšené a vysoce svědivé. Stejně jako jejich rychlý nástup je i odeznění jednotlivých pupenů velmi rychlé. Skvrny a výběžky se se mohou objevovat kdekoliv po těle. Pokud se kožní vyrážka objeví na obličeji, můžete se potýkat s otokem víček nebo rtů. Otokům na obličeji věnujte obzvlášť velkou pozornost, mohou totiž brzy přerůst ke krku a také dýchacím cestám, což může být velmi nebezpečné pro zdraví člověka.