Čína vidí rostoucí hrozbu mutace koronaviru a uzamyká celá města

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čína zaznamenala největší denní skok v případech Covid-19 za více než pět měsíců, a to navzdory uzamčení čtyř měst, zvýšenému testování a dalším opatřením zaměřeným na prevenci další vlny nákazy ve druhé největší ekonomice světa. Většina nových pacientů byla hlášena poblíž hlavního města Pekingu, ale provincie na severovýchodě Číny také zaznamenala nárůst nových případů.

Ke dni 13. ledna evidují:

  • 28 milionů lidí v domácí karanténě,
  • 115 nových potvrzených případů (největší nárůst od 30. července),
  • o den dříve se jednalo pouze o 55 nových případů.

Snahy o snížení nových případů

Hebei a další tři města – Shijiazhuang, Xingtai a Langfang – se zapojily do uzamčení měst v rámci snahy zabránit dalšímu šíření viru, zatímco pekingské městské úřady zvýšily intenzitu screeningu a preventivních opatření, aby zabránily rozvoji další nákazy. Provincie Heilongjiang ve středu vyhlásila mimořádnou událost Covid-19. Město Suihue, které hraničí s hlavním městem provincie Harbin, uvrhlo do uzamčení svých 5,2 milionu obyvatel.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tieli, město s přibližně 300 000 obyvateli, které hraničí se Suihuou ve středu uvedlo, že v rámci nových preventivních opatření proti Covid-19 neumožní žádným lidem ani vozidlům odjet na tři dny. Čínská státní plánovací agentura uvedla, že očekává, že cestování během příštího měsíce lunárního nového roku bude výrazně nižší, než je obvyklý. S větším počtem lidí, kteří místo jiných druhů dopravy zvolí auta. Mnoho provincií požádalo migrující pracovníky, aby během přestávek necestovali.

Nové případy

Počet nových asymptomatických případů, které Čína neklasifikuje jako potvrzené, se dostal na 38 z 81 případů o den dříve. Sedm z nich bylo hlášeno v Jilinu, což je další severovýchodní provincie, která hraničí s Heilongjiangem, což podporuje riziko přenosu do různých částí země. Rizikové jsou zejména venkovské oblasti, kde jsou v současnosti zakázané svatby, pohřby a další události.