Čínské místní vlády zakazují svatby a pohřby, aby zastavily nové šíření Covid-19

Zdroj fotografie: Getty Images

Lokální vlády po celé Číně zastavují pohřby a svatby, aby snížily riziko šíření nákazy Covid-19 ve venkovských oblastech. Čína v pondělí 11. ledna nahlásila 55 nově potvrzených případů, z toho 13 importovaných a 42 lokálně přenášených. Z toho celých 40 bylo v Hebei, severní provincii obklopující Peking, jeden případ v samotném hlavním městě a jeden v severovýchodní provincii Heilongjiang.

Kromě toho bylo také zaznamenáno celkem 81 asymptomatických případů, které do oficiálního záznamu nebyly zahrnuty. Čína má v současnosti nákazu pod kontrolou, ale očkování bude podle nich konečným řešením. Hlavní město provincie Che-pej s 11 miliony obyvatel je od středy 13. ledna uzavřeno, stejně jako sousední město Xingtai. Odlehlé vesnice těchto dvou měst představují přibližně 70 procent případů v poslední době.

Venkov je problém

Infikovaní se podle místních zdravotnických úřadů v posledních týdnech zúčastnili svatby, pohřbu nebo jiných vesnických aktivit, kde nákazu předali mnoha dalším lidem. Právě z tohoto důvodu se místní úřady rozhodly zakázat veškeré hromadné shromažďování ve venkovských oblastech. Není se čemu divit, protože tradiční svatby zde zahrnují stovky i tisíce hostů. V oblasti Hebei se jedná o poměrně vysoká čísla, která přicházejí právě z vesnických oblastí. Od pondělí 11. ledna zaznamenali:

  • 305 místně přenášených případů,
  • 227 případů bez příznaků.

Přísný zákaz shromažďování

Minulý týden vydaly oznámení, ve kterém vyzvaly všechny obyvatele, aby v době před lunárním novým rokem, který připadá na 12. února tohoto roku, nepořádali hostiny ani nezvali příbuzné a přátele na svatby a pohřby. Stejný zákaz se týká také veřejných ceremonií, představení a dalších událostí. Podobné zákazy byly zavedeny i v jiných částech země, včetně venkovských oblastí v Pekingu a Shenyangu, hlavním městě provincie Liaoning.