Nový test na koronavirus by mohl detekovat protilátky za 12 vteřin a vyhodnotit reakci pacienta na očkování

Zdroj obrázku: PxHere.com

Ze světa přichází zpráva, že byl vyvinut test na bázi nanomateriálů, který detekuje protilátky proti dvěma antigenům koronaviru za deset až dvanáct sekund. Tímto způsobem dokáže identifikovat infekci i vyhodnotit reakci pacienta na očkování. S tímto pokrokem přišel tým z Carnegie Mellon University. Test rychle detekuje dvě protilátky spojené s infekcí koronaviru. Stačí mu jen 5 mikrolitrů krve a detekuje i extrémně nízké hladiny protilátek.

Detekce probíhá během elektrochemické reakce probíhající v ručním zařízení založeném na mikrofluidní technologii. Výsledky se do smartphonu odešlou téměř okamžitě. Využili nejnovější poznatky v materiálech a výrobě, jako je trojrozměrný tisk nanočástic, k vytvoření zařízení, které rychle detekuje protilátky spojené s Covid-19, jak říká prof. Rahul Panat, spoluautor vynálezu.

Zdroj obrázku: Getty Images

Přesná detekce protilátek

S pomocí aerosolového tisku vytvořili vědci zlaté mikroelektrody s nerovným a tedy velkým povrchem. To umožnilo lokalizovat na nich významné množství virových antigenů. To zase znamená rychle a přesnou detekci protilátek, které se vážou na antigeny. Test má zanedbatelnou míru chyb, protože kombinace protilátek s antigeny je velmi selektivní. Technika ale může být využita nejen k detekci nemoci, ale také:

  • umožňuje posoudit imunitní odpověď jedince na očkování,
  • může být použita k detekci protilátek spojených s infekcemi jinými viry (ebola, HIV, zika).
Zdroj obrázku: Getty Images

Dostupnost testu

Informace o tomto revolučním testu se již do povědomí světa dostala. Bohužel zatím není vůbec jasné, jak rychlá, velká nebo rozšířená bude jeho distribuce. Vědci se musí samozřejmě potýkat s dalším testováním přesnosti a úřady, které musí test schválit. Je proto otázkou, kdy se dostane do oběhu a které země budou na seznamu. Prozatím můžeme jen čekat, jestli se k nám tento superrychlý test dostane nebo ne.