Odborníci mají správné odůvodnění, které přesvědčí i skeptiky k nošení respirátorů a roušek naprosto všude

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jedno z nejdůležitějších pravidel, které pomůže všem obyvatelům od šíření koronaviru, je nošení roušek. Každý z nás však zná minimálně jednoho člověka ze svého okolí, který toto pravidlo nedodržuje a porušuje tak zásady celé společnosti. Jak takového člověka efektivně přesvědčit k nošení roušky.

Přemlouvání rozhodně nepomůže

Jeden z nejhorších způsobů, jak přesvědčit nepřizpůsobivého člověka nenosící roušku, je rozhodně dlouhé přemlouvání. Z toho si rozhodně takový člověk nic nevezme a i když si možná nasadí roušku, tak jen kvůli tomu, aby jste ho přestali obtěžovat. Z dlouhodobého hlediska ale svůj názor nezmění a při dalším kontaktu se společností si ji znovu opět nenasadí. Připomeňme si nejdříve základní důležité informace o roušce:

  • rouškou chráníte své okolí před možným nakažením
  • rouška ostatních chrání před nákazou vás
  • používejte jednorázové respirátory nebo čerstvě vyprané/vyvařené roušky
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud chcete někoho přesvědčit, aby přece jen roušku opravdu nosit (stejně jako všichni ostatní ve společnosti), pak se nejdříve ujistěte, že vaše emoce nebo případné naštvání na dotyčného jdou stranou. Přesvědčit kohokoliv dokážete pouze s čistou hlavou a bez emocí. V opačném případě dotyčného nejen nepřesvědčíte, ale dokonce k vám bude cítit zášť a tím spíš vás určitě neposlechne.

Projevte empatii a porozumění

Zkuste naopak člověka vzdorující roušce porozumět, neoponovat a respektovat ho. Jedině bez emocí a s empatií si ho dokážete dostat na svou stranu a teprve poté můžete začít s dalším krokem. Pokud máte jistotu, že si rozumíte a jeho sympatie k vám rostou, pak určitě neproste o nasazení roušky. Místo toho zkuste zvídavým hlasem zjistit, proč roušku nenosí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud se dostanete do bodu, kdy druhý přívětivě odpovídá na vaši otázku, je na čase se pustit do klidného dialogu. Bez empatie sdělte, z jakého důvodu vy roušku nosíte. Zmiňte důkazy o tom, že se i mladí lidé mohou nakazit a že díky roušce takové hrozbě může předejít každý z nás. Nepřesvědčujte, jen s respektem sdělte své důvody pro nošení roušky.

Na konec vyřčených důvodů také uveďte, že to děláte také pro své blízké a pro starší či rizikovější členy vaší rodiny. Jen díky nošení roušky totiž můžete minimalizovat riziko nákazy vás i všech lidí ve vašem okolí. Věříme, že s klidným hlasem a jasnými důvody přesvědčíte i zarytě rozhodnutého člověka k nasazení roušky.