Mimořádný lékařský výzkum rozklíčoval, jak dlouho vydrží imunita po prodělání koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Každý, kdo má již za sebou onemocnění novým koronavirem jistě chce vědět, jak dlouho bude vlastně imunní a zda protilátky vydrží i po dobu několika měsíců. Přesně na tyto údaje se zaměřily poslední výzkumy. Pro předchozích velmi střízlivých odhadech to nakonec vypadá na mnohem lepší výsledky, kdy imunita dokáže vydržet zhruba půl roku u většiny lidí.

Ochrana před novou infekcí

Nové studie přináší výsledky, které říkají, že po infekci máte zhruba 5 měsíců, během kterých jste více chráněni. V rámci tohoto období je výrazně snížené riziko, že nemocí znovu onemocníte. Většině vědců a lékařů však zároveň varuje, že nejde o nic nereálného a i přes poměrně nedávné prodělání nemoci se u vás může znovu objevit infekce včetně některých typických příznaků.

Nezapomínejte na prevenci a ochranné pomůcky

Otázkou také zůstává, zda a do jaké míry může takový člověk přenášet virus i po odeznění příznaků. Naprosto důležité je tak dodržování zavedených pravidel v podobě nošení roušek, používání dezinfekce a podobných opatření, kterými chráníte nejenom sebe, ale především své okolí a lidi, kteří nemoc zatím neprodělali. Vysoká virová zátěž v nosu a krku totiž stále může znamenat riziko přenosu i ve chvíli, kdy se již cítíte zdraví. To je další důležitý výsledek, který přináší poslední prováděné výzkumy v souvislosti právě s koronavirem.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zákeřná nová mutace

Dalším rizikem pro lidi, kteří mají pocit, že jsou chráněni imunitou po prodělání onemocnění, může být nová mutace koronaviru z Velké Británie. Podle dosavadních dat je totiž více nakažlivá, takže může znamenat opětovnou infekci i pro všechny, kdo již nemoc jednou prodělali. Bohužel případů opakované infekce existuje celá řada a rozhodně nejde o nic výjimečného. Každý organismus totiž reaguje jinak, čímž se liší i síla imunitní odpovědi a následné paměti, díky které mohou buňky při dalším setkání s virem reagovat rychleji.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nezbytné očkování

Právě kvůli riziku dalšího přenosu po odeznění běžné nákazy koronavirem, je více než jasné, že bez funkčního očkování, které se dostane do víceméně celé populace, nebude boj s onemocněním efektivní. Snad všichni se tak snaží co nejdříve připravit dostatečné množství vakcín a hlavně zajistit složitou a náročnou logistiku pro postupné proočkování většiny populace.