Polský ministr zdravotnictví hovořil o české variantě koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Aktuální zprávy jsou stále plné koronaviru a začínají se objevovat nejrůznější nové mutace označované podle země, kde jsou poprvé detekovány. Jenže některá označení jsou spíše nevhodnou slovní formulací. Podobně je tomu právě v případě české varianty koronaviru, o které hovořil polský ministr zdravotnictví. Jak to tedy vlastně je a jaké mutace koronaviru jsou aktuální.

Britská varianta koronaviru

Aktuálně celý svět trápí především mutace pozorovaná v prvních fázích na území Velké Británie. Tato nová verze viru má být totiž ještě o něco více infekční a snáze se šíří, což je velmi nepříjemná zpráva. Navíc není stále jasná, zda proti této mutaci bude správně fungovat vyvinutá vakcína a případně jaké další komplikace může přinášet. Všechny země tak pečlivě sledují, zda se na jejich území neobjevuje právě tato britská mutace. Některé státy navíc v návaznosti na tuto zprávu zavádějí či chystají nová bezpečnostní opatření. Každý vzorek je tak navíc testován právě na možné mutace či příslušnost ke konkrétnímu kmeni viru pro případné včasné zachycení této silněji virulentní varianty.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Česko nehlásí žádnou speciální vlastní mutaci koronaviru

Podle poměrně rychlé odpovědi a reakce z české strany žádná speciální mutace neexistuje. V době prohlášení polského ministra zdravotnictví dokonce nebyla v České republice potvrzena právě ani nová mutace původem z Velké Británie. Není se tak potřeba obávat žádného nového kmenu, protože na našem území není pozorován vznik žádné výrazněji odlišné mutace s jinými vlastnostmi průběhu nemoci či mírou infekčnosti. Bohužel výskyt britské mutace již byl poměrně nedávno potvrzen i na našem území.

Polský slovní obrat byl řádně vysvětlen

Na pozdější tiskové konferenci se polské ministerstvo zdravotnictví nechalo slyšet, že šlo pouze o zjednodušený termín pro mutaci koronaviru, který však nijak neukazuje na žádný nový speciální kmen. Toto hovorové označení však v dnešní době rozhodně není žádoucí a šlo v zásadě o špatnou volbu slov, která na sebe přilákala adekvátní odpověď. Není se totiž čemu divit, protože snad žádná země se nechce stát dalším střediskem rozvoje nové nežádoucí mutace koronaviru a to hlavně ve chvíli, kdy začíná svítat naděje v podobě vyvinuté očkovací látky s velmi dobrou účinností.