Půl roku po vyléčení z Covid-19 si lidé stěžovali na další zdravotní problémy. Výzkum pacientů přinesl zneklidňující výsledky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak je již z dostupných dat zřejmé, koronavirus představuje velmi komplikovanou, složitou a stále málo probádanou nemoc, která má celou řadu různých symptomů. Odhalit problém se tak může podařit až klidně po několika měsících. Jasným příkladem je pozorování pacientů z Wuhanu, kteří hlásili různé zdravotní potíže spojené právě s nákazou koronavirem COVID-19. Jaké problémy se u nich objevovali.

Testování pacientů po prodělání koronaviru

Protože vědci a zdravotníci stále zoufale potřebují co možná největší množství nových dat ohledně fungování a projevech nemoci COVID-19, jsou testy opravdu nezbytné. Každý z pacientů, kteří onemocnění prodělali se tak podrobili speciálnímu výzkumu, kde mimo jiné uváděli, zda mají subjektivní potíže. Dále se zjišťovala také tvrdá data v podobě klasických vyšetření a zkoumání, zda se prodělání nemoci nepodepsalo na některém z orgánů.

Zneklidňující výsledky testování

Bohužel nemají výzkumníci příliš dobré zprávy. Až celých 76 procent dotázaných pacientů, kteří prodělali koronavirus, si stěžuje na některý z dlouhotrvajících zdravotních problémů. Jde například o únavu, svalovou slabost, problémy se spánkem, úzkosti nebo depresivní stavy. A to bohužel až celých šest měsíců po prodělání nemoci. Jde tak o skutečně dlouhodobé testování a ne pouze o akutní projevy během nemoci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Snížená výkonnost plic

Velmi nepříjemné výsledky jsou patrné také v rámci vyšetření plic. Více než polovina lidí, která musela být při hospitalizaci připojená na plicní ventilaci, má výrazně sníženou kapacitu plic. Podobně je na tom i zhruba třetina lidí, kteří museli mít kyslíkovou terapii.

Problémy s ledvinami

Dalším nepříjemným problémem, který se objevoval a byl potvrzen, jsou problémy s ledvinami. Zhruba 13 % pacientů má po měření horší výsledky ledvin v porovnání se stavem před onemocněním. Konkrétní projevy nemoci jsou tak velmi záludné a postihují životně důležité orgány. Na každém člověk se prodělané onemocnění podepíše rozdílným způsobem, ale jasnou zprávou je, že se rozhodně nesmí nic podceňovat. Nikdy totiž nemůžete vědět, zda právě vás organismus nebude špatně reagovat. Problematické navíc mohou být i nové mutace koronaviru, u kterých vlastně nikdo pořádně neví, jak budou fungovat a co mohou způsobovat.