Doktor vysvětlil, jak doma velmi snadně rozeznat Covid-19 od běžného nechlazení

Zdroj obrázku: Freepik

Mezi příznaky infekce virem SARS-CoV-2 a obyčejným nachlazením je jen velice málo rozdílů. Možná proto lidé ve slepé panice běží na testy s obyčejnou rýmou a vrátí se doopravdy infikovaní virem SAR-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19.

Jak tedy rozlišit mezi nachlazením a COVID-19?

Rozlišení mezi těmito dvěma onemocněními není v žádném případě snadné. Mnoho lidí věří, že dokud neztratí čich a chuť, o COVID se jednat nemůže ani nebude, ovšem to je veliký omyl. Nákaza virem má několik příznaků, které je docela snadné detekovat, ztráta chuti a čichu jsou jen jedním z mnoha. Dalšími příznaky jsou:

  • Typ kašle. Infekce SARS-CoV-2 i nachlazení mají jako průvodní společný symptom kašel. Rozdíl je poté v druhu kašle, který máte. Mokrý kašel se spoustu hlenu a vykašlávání indikuje nachlazení, naopak suchý, dráždivý kašel je typický pro COVID.
  • Rýma. Při nachlazení je typická rýma s hustým a žlutě zabarveným hnisem. Zato při COVIDU je hnis řídký a průhledný.
  • Největším ukazatelem je ovšem čas. Trvání příznaků je docela jasným ukazatelem, zda se jedná o nachlazení nebo o infekci virem SARS-CoV-2. Nachlazení a jeho příznaky typicky odezní do 5-7 dní. Pokud vás tedy kašel a rýma trápí přes dva týdny, je docela vysoká šance, že jste nakaženi COVIDEM.
Zdroj obrázku: Freepik Premium

Mezi další příznaky patří i dušnost, bolesti na hrudi, potíže s dýcháním nebo i horečka. Horečka je jeden z dalších příznaků, které lidé mají za stěžejní, ale je velice důležité si uvědomit to, že žádná horečka ještě neznamená žádný COVID. I bez horečky můžete být nakaženi a ohrožovat tak nákazou ostatní. Ovšem jak zdůrazňují odborníci, pokud si nejste jisti, co za neduh vlastně máte, nejdůležitější je patogen dál nešířit a zůstat doma.

Jak se léčit při nachlazení

Pokud se u vás projeví příznaky nachlazení, je nejlepší nezmatkovat a nezačít do sebe cpát antibiotika, která jsou v tomto případě naprosto k ničemu a vy se jen poničíte střevní mikroflóru. Nejlepší je vzít si léky obsahující ibuprofen nebo paracetamol, které tlumí bolest a snižují horečku. Dále se doporučuje konzumace vitamínu D a C, v případě potřeby i sirupu nebo kapek proti kašli. Pokud máte další zdravotní potíže nebo příznaky přetrvávají, doporučuje se lékaři zavolat a na dalším postupu se raději domluvit telefonicky.