Falešné negativní i pozitivní test na Covid-19? Začínají kolovat zvěsti o jejich funkčnosti

Zdroj obrázku: Getty Images

Kolem testů COVID-19 se vedou mnohé mýty, legendy a spory a hádky, ovšem ta nejožehavější je ta o falešně negativním/pozitivním testu. Mnozí lidé jsou touto nejistotou prvního testu rozladěni i rozrušeni, a dokonce začínají kolovat i zvěsti o tom, že testy jsou falšovány nebo že vůbec nefungují a nikdy ani nefungovaly.

Ovšem tyto testy ovlivňuje mnoho proměnlivých faktorů. Patří mezi ně kvalita odebraného vzorku, laboratorní postupy a rozbor dané laboratoře, přesnost laboratorních zaměstnanců, ale také typ testu i kdy a z kde byl vzorek odebrán. Ano, místo odběru je velice důležité, vzorky odebrány z nosohltanu jsou o něco méně spolehlivější, než vzorky odebrány přímo z průdušnice nebo průdušek pomocí výplachu.

Typy testů

V dnešní době existují tři druhy testů, pomocí kterých se zjišťuje, zda osoba je nebo byla infikována virem SARS-CoV-2. Žádný z testů není 100 %, ovšem jak již bylo řečeno, je nekonečně mnoho faktorů, které mohou výsledek zkreslit.

  • Molekulární test – RT-PCR.
  • Test pro rozpoznání mikrobiálního proteinu.
  • Test protilátek.

Molekulární test je nejpřesnější, ovšem jeho vyhodnocení může trvat až několik desítek hodin. Tento test je vytvořen tak, aby rozpoznal, zda je v odebraném materiálu přítomen genetický materiál tvořící vir SARS-CoV-2.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Test pro rozpoznání mikrobiálního proteinu je méně citlivý než molekulární test a tím pádem je pravděpodobnost falešného výsledku vyšší. Tento test je ale rychlejší než molekulární a vy výsledky budete vědět v řádu hodin. Test pro rozpoznání mikrobiálního proteinu je uzpůsoben tak, aby v odebraném vzorku rozpoznal protein, který si virus COVIDU-19 vytváří a díky kterému je tak nakažlivý.

Test protilátek určuje pouze to, zda jsou v odebraném vzorku přítomny protilátky/antigeny COVID-19.  Ovšem nemůže podle něj určit, zda jste už infekci prodělali (tělo může protilátky tvořit i 2-3 týdny po odeznění posledních příznaků) nebo ji právě proděláváte.

Kdy se nechat testovat, aby byl výsledek co nejspolehlivější?

Kdy se necháte otestovat může drasticky ovlivnit, zda bude výsledek spolehlivý či ne. Vědci z John Hopkins Hospital a John Hopkins School of Medicine v Baltimoru, USA, se podívali na to, kdy jsou molekulární testy nejefektivnější a kdy si je tedy nechat dělat.

Zjistili, že když se osoba nechá testovat ještě ten samý den, kdy přišla do styku s osobou nakaženou virem, tak test bude skoro na 100 % nespolehlivý a výsledek falešný. Ovšem toto procento klesá a test provedený první den s příznaky (asi pět dní po styku s nakaženou osobou) má procento nespolehlivosti zhruba jen 40 procent. Po prvních třech dnech s příznaky ovšem nespolehlivost a pravděpodobnost falešného výsledku opět stoupají a vyšplhají se skoro na 90 procent.