Lidé vyléčení z Covid-19 vykazují příznaky i po několika měsících od uzdravení. Někteří i půl roku

Zdroj fotografie: PxHere.com

Znepokojivá data vyšla z nedávných výzkumů, kdy byl zkoumán takzvaný dlouhodobý COVID-19, který spočívá v příznacích, které se u nemocných objevují klidně i šest měsíců po úspěšném uzdravení, kdy již z testování není možné odhalit přítomnost viru samotného. Čím to je a jaké příznaky se objevují nejčastěji.

76 procent lidí se potýká s dlouhodobými příznaky

Nedávna studie se týkala pacientů z Wuhanu, kteří již nemoc prodělali. Stále si však stěžují na některé nepříjemné problémy, které se vrací či trvají již zhruba celých šest měsíců. Dlouhodobé příznaky tak mohou představovat velmi problematické zjištění. Nejčastěji zkoumaní lidé pociťují především tyto potíže a dlouhodobé příznaky, které ukazují, že organismus stále určitých způsobem bojuje proti viru:

  • Únava
  • Problémy se spánkem
  • Úzkosti
Zdroj fotografie: PxHere.com

Prodělání koronaviru tak dokáže zkomplikovat až půl roku života. Otázkou stále zůstává, kdy tyto příznaky vymizí právě u lidí, kteří je stále pociťují. Podle některých se totiž mohou opakovaně vracet například po větší námaze či vypětí. Část lidí si mimo jiné stěžovala na deprese či svalovou únavu. Pár z nich uvedlo také kombinaci několika těchto příznaků a to i přesto, že před proděláním nemoci nic podobného nepozorovali.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Dlouhodobé příznaky jsou stále předmětem zkoumání

Protože koronavirus známé v podstatě něco málo přes rok, stále chybí velká část informací především z pohledu dlouhodobých účinků. Nikdo tak není schopný vědět, jak bude člověk reagovat a co vlastně ovlivňuje to, že někteří mají příznaky pryč a již se jim nevrátí, kdežto jiní se potýkají s takto vleklými problémy. Nezbývá nic jiného než pokračovat ve sběru důležitých dat a především doufat, že se včas podaří řádně distribuovat potřebnou vakcínu, aby se šíření koronaviru snad již nadobro zastavilo.