Proč roušky nosit doopravdy jen jednou a poté je vyprat. Nelze je použít vícekrát

Zdroj fotografie: PxHere.com

Roušky se v posledních měsících staly naším nerozlučitelným parťákem a bez nich se už nesmíme ani hnout. Je to proto, že nás i ostatní chrání před nákazou virem SARS-CoV-2. Jejich použití je jednoduché – nasadím a jdu. Ovšem lidé zapomínají na mnohem důležitější část používání roušek – jejich časté měnění a dezinfekci.

Proč byste měli roušky pravidelně měnit a dezinfikovat?

Bylo prokázáno, že nová a čistá rouška profiltruje 65 % vzduchu, který vdechnete. Ovšem roušky, které na sobě máte delší dobu nebo je používáte více dní po sobě ztrácí svou účinnost a profiltrují už jen 25 % vdechnutého vzduchu, což je dramatický pokles.

Dalším důvodem je také to, že váš dech obsahuje malé částice slin a vlhkosti, která se následně zachytí na roušce a ta je pak nepříjemně vlhká. Ovšem vaše nepohodlí není proč byste takovou roušku měli okamžitě vyměnit – bakterie se množí a zachytávají mnohem rychleji ve vlhkém a teplém prostředí. Takže vaše rouška se místo ochrany stává největším nebezpečím. Pokud tedy máte v plánu na další dobu opustit domov, doporučuji s sebou mít alespoň jednu záložní roušku a roušky i po jednom použití převařit v čisté vodě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Roušky přímo na míru

Dalším problémem je to, že si nevybíráme roušku, která by seděla našemu typu obličeje a poskytla by tak optimální ochranu proti infekci. Roušky máme tendenci vybírat podle těchto kritérií:

  • Potisk
  • Cena
  • Materiál

Ovšem všechny tyto atributy roušky jsou k ničemu, pokud rouška nesedí na obličeji pevně, má tendenci sklouzávat a my si ji musíme pořád popotahovat nebo popravovat. Takováto rouška není ani z poloviny tak efektivní jako rouška, která nám doopravdy sedí, i když v ní možná vypadáme jako morous.

Proto vybírejte svou příští roušku pečlivě a s rozvahou. Protože když máte na ústech neefektivní roušku, vlastně na ní nemusíte mít nic a pravděpodobnost nákazy bude zhruba stejná.