Vyrážka jako příznak infekce Covid-19, čeho by se lidé měli obávat

Zdroj obrázku: PxHere.com

Mezi nejčastější příznaky infekce virem SARS-CoV-2 patří malátnost a celková únava, bolesti hlavy, apatie, bolesti svalů a dušnost, potíže s dýcháním. Ovšem onemocnění COVID-19 se může projevit i změnami a vyrážkami na kůži. Tyto vyrážky jsou poté klíčové ke správné diagnóze u asymptomatických pacientů, kteří nemají žádné další příznaky.

Proč se tato virová nákaza projevuje i na kůži? Prvně si musíme uvědomit, že virus COVIDU se nechová jako virus chřipky. Zatímco chřipka ovlivňuje primárně plíce a průdušky, COVID se žádné servítky nebere a ovlivňuje celé tělo, včetně kůže a způsobuje řadu imunitních reakcí, které se taktéž mohou projevit na kůži.

Jaké vyrážky se mohou objevit

Bylo objeveno, že při nákaze virem SARS-CoV-2 se na kůži mohou objevit tyto typy vyrážek:

  • Kopřivka.
  • Erytematózní papulózní vyrážka.
  • Erytematózní vyrážka.

Kopřivka je charakterizována tím, že se při ní tvoří pupínky, které jsou zpravidla svědivé. Většinou se vykytuje na začátku infekce a je velice efektivně potlačena antihistaminiky.

Erytematózní papulózní vyrážky jsou typické pro tvorbu velkých, zarudlých pupenů a puchýřů, vyvýšených hrbolků, které se mohou objevit kdekoliv na těle. Puchýře i hrbolky a jejich okolí bývají nepříjemně svědivé až palčivé.

 Erymatózní vyrážka, ta je typická pouze tvorbou pupenů a hrbolů, které nejsou nijak svědivé, ovšem mohou se objevit všude po těle, včetně krku a obličeje. V takovém případě je nutné zkontrolovat, zda nedochází k dýchacím potížím a je nutná okamžitá lékařská pomoc.

Samozřejmě je také možné, že vyrážka je příznak úplně jiného onemocnění, ovšem doporučuje se, pokud se u vás vyrážka projeví, zůstat doma a příznak prokonzultovat s lékařem.

Proč kůže a kdo se má nejvíce hlídat

Jak již bylo řečeno, tak virus SARS-CoV-2 ovlivňuje více než jen dýchací soustavu. Ovlivňuje celé naše tělo a na naší kůži jako na největším orgánu půjdou tyto změny nejpravděpodobněji vidět. Lékaři a odborníci proto varují, aby lidé, co nikdy problémy s vyrážkami, hrbolky či jinými změnami, aby tyto symptomy nepodceňovali a nechali se řádně vyšetřit. Naopak lidé, co již existující dermatologické potíže mají a svou kůži i to, jak reaguje na infekce nebo stres či jiné faktory znají, mají o svou pokožku mnohem více a častěji pečovat.