V Číně potvrdili přítomnost koronaviru ve zmrzlině

Zdroj fotografie: Getty Images

Nebezpečnou vlastností koronaviru, kvůli které se může poměrně nepozorovaně šířit i bez nutnosti přímého lidského přenosu, je možná kontaminace potravin. V posledních několika měsících šlo především o odhalení kontaminovaných zásilek masa či například zmrzliny, které byly do Číny dovezeny z jiných zemí. Tento problém představuje novou výzvu z pohledu testování a úprav možností zabezpečení. O jaký případ se konkrétně jednalo a máme se bát i zmrzlin v českých obchodech.

Pozitivní testy na koronavirus prováděné ze vzorků zmrzliny

V dnešní době existuje jen málo lidí nebo věcí, které nebyly testováno na přítomnost koronaviru, který je zdrojem nákazy nemoci COVID-19. Jasným příkladem je i několik vzorků zmrzliny od jednoho výrobce, které byly v Číně testovány a bohužel s pozitivním výsledkem. Konkrétně šlo rovnou o tři vzorky a u každého z nich se přítomnost koronaviru skutečně prokázala.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Infikováno bylo více než 4 tisíce balíčků zmrzliny

Podle dostupných zdrojů byla nakonec nákaza objevena rovnou u více než 4 800 balíčků se zmrzlinou, což je opravdu velké číslo. Bohužel se navíc více než polovina těchto zmrzlin dostala na trh k prodeji. Všichni tito lidé, kteří si koupili kontaminovanou zmrzlinu, jsou tak vyzýváni, aby se přihlásili na hygienu z důvodného podezření, že se mohli nakazit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kontaminace po kontaktu s nakaženým pracovníkem

Ke kontaminaci balíčků se zmrzlinami pravděpodobně došlo kvůli kontaktu se zaměstnancem, který měl aktivní nákazu a byl v infekčním stádiu. Navíc jde o pravděpodobný přečin proti hygienickým pravidlům, protože při dodržení striktní hygieny by holé ruce vůbec neměly přijít do styku s potravinami i ve formě zabalené v balení či krabicích. Tyto produkty nejsou prodávány v České republice a na území naší země nebylo nic podobného zatím pozorováno.