Odtud pochází nová nebezpečná forma koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Silné přetížení až kolaps některých zdravotnických zařízení, již velké množství lidí s úmrtím na koronavirus a k tomu se navíc přidává nová mutace, která má být ještě více nakažlivá a silnější. Dobrých zpráv je málo, takže nezbývá nic jiného, než se konfrontovat s fakty a přijmout situaci takovou, jaká je.

Do doby, než bude k dispozici skutečně komfortní dostatek potřebných očkovacích látek, je velmi klíčové. A odkud se nová nebezpečná forma koronaviru vlastně vzala a jaké státy ohrožuje nejvíce? To se dozvíte přímo v tomto článku.

Kritická situace v Brazílii

Kromě jednoho z velmi sledovaných ohnisek nové formy koronaviru ve Velké Británii, mají velký problém také s rozšířením nemoci v oblasti Brazílie. I zde se objevují více infekční verze onemocnění, které tak kladou další nápor na již výrazně přetížený zdravotní systém. Velkému problému čelí země i z důvodu nekvalitní koordinace a nejasných opatření ze strany vlády. Slibované zlepšení situace je navíc stále v nedohlednu kvůli problémům s doručením očkovací látky.

Zpoždění objednané vakcíny

Brazílie měla objednanou a domluvenou očkovací látku z Indie. Plánový termín doručení však byl posunut a celý proces se tak výrazně zdržel. To je velmi nepříjemná zpráva právě i z pohledu možnosti šíření této nové verze koronaviru, která má být silnější a ještě více infekční.

Hašteření brazilské vlády

Aby to nebylo tak jednoduché, hádají se jednotlivé vládnoucí strany v Brazílii mezi sebou, kdo za to vlastně může. Dramatická prohlášení jsou často útočného rázu a chyby jsou svalovány snad na všechny možné strany. Opoziční strany obviňují prezidenta za výrazné podcenění hrozby a nedostatečný apel na občany kvůli dodržování potřebných opatření a úpravy běžných návyků chování kvůli snížení šíření nákazy.

Jak to celé dopadne?

Napětí v Brazílii vyústilo v několik protestů a demonstrací. Na celé atmosféře v zemi rozhodně nepřidalo ani již zmíněné zpoždění vakcín, na které místní čekají jako na smilování a jakousi naději na ochranu před špatným zdravotním systémem, který již téměř nedokáže normálně fungovat. Možné zlepšení by mohlo nastat ve chvíli, kdy bude doručena vakcína. Dalším problémem však může být samotná logistika celého procesu očkování, kdy se opět celý proces může nepříjemně zdržet a zkomplikovat.