V Anglii byla objevena nová nemoc šířící se u dětí. Průběh i příznaky jsou velmi podobné virovému onemocnění Covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

Lékaři začali pozorovat ve Velké Británii novou nemoc, která se šíří u dětí do 15 leta má podobný průběh i příznaky jako Covid-19, avšak je možné, že se jedná o novou mutaci tohoto viru. Jaké jsou příznaky a jak rychle se tato nemoc šíří.

Nemoc se poprvé objevila v Anglii

Velká Británie je průkopníkem v mutaci viru Covid-19, o kterém je známá jeho vysoká infekce. Vedle této mutace se ale rozbíhá další forma virového onemocnění, která postihuje děti. Nová nemoc se navíc o pár dnů později prokázala i v dalších zemích. Tuto nemoc u dětí potvrdila například Itálie, Francie, Belgie i Španělsko a USA.

Tato zánětlivá nemoc postihuje více míst těla najednou. Stejná nákaza byla prokázána u asi 100 dětí do 15 let. Všechny tyto děti byly ihned hospitalizovány na jednotce intenzivní péče, jelikož u nich bylo prokázáno několik stejných příznaků. Mezi příznaky tohoto onemocnění u dětí patří především:

  • vysoká horečka
  • vyrážka
  • potíže s dýcháním
  • nízký krevní tlak
Zdroj fotografie: Getty Images

Děti mají s touto nemocí těžké průběhy

Na jednotce intenzivní péče, kam jsou děti s touto nemocí ihned dovezeny, lékaři zjišťují nejrůznější informace k této nové formě nemoci. Dosud není pojmenována, příznaky však poukazují na jasnou podobnost u všech případů. Zarudnutí a vysoká horečka v těle signalizuje otok cév.

Tato choroba způsobuje mimo jiné nízký krevní tlak, díky kterému se zvýší hladina tekutin v plicích i dalších orgánech. Především kvůli tomuto příznaku musí být každé nemocné dítě ihned hospitalizováno na intenzivní péči.

Zdroj fotografie: Getty Images

Děti, které byly přivezeny do nemocnice s příznaky této nové nemoci, mají také příznaky toxického šoku. Toxický šok je velmi závažný syndrom, díky kterému imunitní systém v těle přehnaně reaguje.

Veškerá snaha lékařů a vědců však prozatím neprokázala jasnou souvislost s pandemií koronaviru. Při testování nemocných dětí na onemocnění Covid-19 byly některé děti pozitivní a jiné negativní.