Vědci zjistili, že pokud koronavirus infikuje mozek, může to ovlivnit jakýkoliv další orgán

Zdroj obrázku: Pixabay.com

To, že dokáže být koronavirus velmi zákeřnou nemocí pro celé lidské tělo, už ukázalo několik testů i potvrzených případů. Vědci ale nyní zjistili, jakým způsobem dokáže toto virové onemocnění postihnout mozek a posléze i další části těla.

Vědci v USA testovali koronavirus na myších

Podle studií vědců ze Spojených států se ukázalo, že koronavirus SARS-CoV-2 může také napadnout mozek a poté kterýkoliv orgán v těle. Zjistili to podle testování na myších, u kterých je jasně patrné, že v mozku se toto virové onemocnění velmi rádo ukrývá.

Díky faktu, že mozek dokáže ovládat úplně každý orgán v těle, je toto nové zjištění velmi znepokojující. Díky tomuto zjištění je poté jasné, že může koronavirus zapříčinit jakékoliv potíže, které nyní známe jako nejrozšířenější příznaky tohoto virového onemocnění:

  • potíže s dýcháním
  • ztráta čichu či chuti
  • nespavost
  • bolest hlavy
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na začátku se výzkum soustředil pouze na plíce

Především u testovaných myší se výzkum soustředil pouze na plíce a jejich funkci, jelikož dýchací potíže patří dodnes k nejrozšířenějším příznakům koronaviru. Až po nějaké době se vědci zaměřili také na mozek, odkud mohou dýchací problémy pocházet.

U infikovaných zvířat, na kterých byl test prováděn, bylo zjištěno velké množství virových částic právě v mozku. Toto množství bylo objeveno dokonce i po šesti dnech, kdy se začal rozvíjet i první příznak nemoci. V souvislosti může tedy přijít nejen problém s dýcháním, ale také slabost, únava nebo nespavost.

Vědci také zjistili, že do mozku se vir Covid-19 dostane snadněji nosem než ústy. Zatímco samotné postižené plíce se dokáží po pár dnech bránit, při zasažení mozku virem není boj tak snadný. Pokud bse infekce dostane do mozku, vytváří ihned zánětlivou reakci a ta může přetrvávat po dlouhou dobu a působit velké poškození.