Angela Merkelová slibuje, že v létě se na situaci s Covid-19 obrátí štěstí

Zdroj fotografie: Flickr

První informace o organizování samotné vakcinace proti virovému onemocnění Covid-19 SARS-CoV2 vypadají velice slibně. Kancléřka Angela Merkelová se o budoucích možnostech dobrých zpráv rozpovídala na jedné z konferencí.

Vakcína v Německu bude pro každého obyvatele

Vláda slibuje, že podle všech propočtů dokáží zajistit do konce léta letošního roku vakcínu pro každého z obyvatel Německa. Vláda dodává, že ve třetím čtvrtletí roku 2021 bude mít naočkované celé obyvatelstvo a dokonce nadbytek vakcín, které bude moci nabídnout ostatním zemím, které vakcíny nebude mít dostatek.

Třetí vlně pandemie se v Německu mohou vyhnout pouze rychlou vakcinací. Jak sama Angela Merkelová apelovala při tiskové konferenci, je třeba se zaměřit nyní na jeden důležitý výsledek — zastavit možnost třetí vlně pandemie Covid-19. Za dobrý výsledek německé pandemie koronaviru už v létě 2021 může především:

  • dostatek vakcín
  • organizace očkování
  • omezení srocování lidí
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Je potřeba i nadále sledovat vývoj a možné mutace viru. Pokud by se ukázalo, že jsou nové kmeny koronaviru rezistentní na vakcíny, bude potřeba upravit vakcínu. To ale bude možné poměrně rychle. Nejlepší by však bylo, aby k dalším mutacím vůbec nedocházelo a plošná vakcinace proběhla co nejdříve.

V Německu jsou možné další zpřísňující opatření

Angela Merkelová se při tiskové konferenci také vyjádřila k současnému stavu a k dalším možnostem opatření, které mohou ještě nastat. Nemůže vyloučit úplné uzavření hranic, ale současně vláda prozatím o takové variantě nejedná. Pokud budou všechny státy Evropské unie spolupracovat, je možné se vyhnout takto důsledným opatřením.

Opatření se však budou zpřísňovat, zejména na hranicích, v případě navýšení počtu infekcí mezi obyvateli Německa. V takovém krajním případě by skutečně musela vláda přistoupit na nevyhnutelné hraniční omezení.