Pandemie a zrakové postižení. Očař radí, jak napravit karanténní krátkozrakost

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak napravit karanténní krátkozrakost? Podle australských vědců bude do poloviny tohoto století krátkozrakých asi pět miliard lidí. Zhoršení zraku se projevuje hlavně u dětí. Vlivem pandemických omezení koukáme více do počítačů, obrazovek od televize, tabletů a smartphonů.

Lidé tráví více času doma a méně venku

Naše oči neustále zaostřují na blízké předměty a poté je problém, když musíme kouknout do dálky. Nedostatek pohybu je zvlášť špatný pro děti, protože tím trpí také oči. Studie z Nizozemska a Číny ukazují, že dramaticky vzrostla krátkozrakost v důsledku právě pandemických opatření. Je to fenomén známý jako „karanténní krátkozrakost“. V Číně jsou data z více než 120 tisíc školáků.

Zjištěno to bylo zejména u dětí ve věku 6-8 let, myopie jim byla diagnostikována třikrát častěji než v předchozích letech. Přitom každý, kdo se jednou stane krátkozrakým, se této vady už nikdy nezbaví. Myopie začíná většinou na základní škole a během let se zhoršuje. Čím dříve k ní dojde, tím bude silnější.

Australská nevládní organizace Brien Holden Vision Institute se zabývá hygienou očí. Podle ní bude za několik desítek let až pět miliard lidí krátkozrakých. Neustálý růst souvisí se změnami životních podmínek, protože lidé tráví málo času venku a častěji se dívají do počítačů a telefonů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak snížit riziko krátkozrakosti?

Riziko lze snížit tím, že se nebudeme dívat na objekty zblízka příliš dlouhou dobu. Je jedno, jestli se jedná o telefon nebo zajímavou knihu. Rozhodující je v tomto případě vzdálenost. Můžete riziko snížit také delším pobytem venku. Denní světlo brání dalšímu růstu oční bulvy. Krátkozrakost se v temném období zhoršuje, zatímco v jasném stagnuje.

Poruchy spánku jsou důsledkem toho, že koukáte příliš často do obrazovky nebo monitoru počítače. Může to způsobit také rozmazané vidění nebo mžourání. Večerní používání smartphonu může být zodpovědné za poruchy spánku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Naše oči potřebují hlavně odpočinek a světlo. Rodiče by tedy měli omezit dobu, po kterou mohou děti používat digitální média. Z oftalmologického hlediska jsou osobní počítače a tablety zcela nevhodné pro děti do tří let. Od 4-6 let by tato zařízení měly používat maximálně třicet minut denně. Tato rada se ale netýká jen dětí, platí také pro dospělé, jejich oči si potřebují také odpočinout.