Vědci zjistili, že jihoafrická mutace Covid-19 se rozšiřuje po celém světě a aktuální vakcína proti ní nefunguje

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přestože se nejvíce mluví o mutaci viru z Velké Británie, možná by se vědci měli více zaměřit na mutaci virového onemocnění z jižní Afriky. Ta totiž s největší pravděpodobností není kompatibilní se stávající formou vakcín připravených pro očkování celého světa.

Vakcíny nemusí být dostačující

Poslední výsledky výzkumu ukazují, že dosud vyvinuté vakcíny bude potřeba zaktualizovat pro rok 2021. Je tomu tak hlavně kvůli mutacím viru, které možná nemusí dobře fungovat spolu s vakcínami. Je zkrátka třeba zvýšit ochranu proti všem mutacím zjištěným v Anglii nebo Africe.

Jihoafrická mutace koronaviru má dva typy zapisování. K běžně používanému názvu viru SARS-CoV-2 je potřeba přiřadit ještě:

  • 501Y.V2
  • B.1.351

Obě tyto varianty jsou správné a ukazují tak na jihoafrickou mutaci. Podle WHO (světová zdravotnická organizace) byla poprvé zjištěna nová mutace viru Covid-19 již v říjnu roku 2020. Od té doby se rozšířila mutace již do 23 zemí světa.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jihoafrická mutace viru Covid-19 se rozšiřuje po celém světě

Nejvíce infikovaných pacientů s touto formou viru se vyskytuje především v Jihoafrické republice a ve Velké Británii. Své pacienty však hlásí také další africké i evropské země, ale také například Kanada, Japonsko nebo Austrálie.

Protilátky, které má v sobě vakcína připravená pro všechny země světa, mají neutralizovat virus. U jihoafrické mutace byla však tato schopnost až osmkrát snížena, což je neuspokojivé při snaze zabránit celosvětové pandemii právě očkováním. Očkovací látka však lze upravit tak, aby odpovídala i zmutovaným verzím a dokázala si s nimi úspěšně poradit.

Dalším bodem, kterému se vědci nyní musí věnovat, je možnost reinfekce právě v případě jihoafrické mutace. Tam je totiž možnost navrácení infekce opakovaně. Je ale už teď zřejmé, že se budou muset infekce vždy aktualizovat při nových případech a nových mutacích viru.