Evropa by měla být úplně uzavřena, nechal se slyšet italský vládní expert

Zdroj obrázku: Getty Images

Aktuální druhá vlna nákazy koronaviru zatím téměř neoslabila a je skoro ve své plné síle. Jenže aby se mohlo něco změnit, musí přijít opravdu tvrdá opatření, která téměř uzavřenou celou Evropu i jednotlivé státy před sebou. Takto se nechal slyšet italský vládní expert, který je velmi důležitým poradcem italského ministra zdravotnictví.

Vlády v evropských zemích podceňují situaci

Prof. Walter Ricciardi je poradcem italského ministra zdravotnictví. V televizním rozhovoru zdůraznil, že evropské vlády, včetně Itálie, neberou v úvahu výsledky výzkumu a vědecké rady, což vede k příliš rychlému uvolňování opatření, takže není možné řádně zastavit šíření nákazy a především ještě více infekční nové mutace. Kritizuje tak kroky většiny jednotlivých zemí i přístupu celého evropského kontinentu jako celku. Pokud se chceme co nejdříve zbavit nákazy, musíme zavést tvrdá opatření v kombinaci s rychlým a efektivním proočkováním populace.

Zdroj fotografie: Getty Images

Nedostatečná opatření znamenají problém do budoucna

Podle vědce použití polovičních opatření neumožňuje sledovat vývoj pandemie a předcházet jí. Prof. Ricciardi odhadoval, že přijetí takové strategie výrazně prodlouží sanitární, ekonomickou a psychologickou krizi, v níž se aktuálně Itálie nachází. Přísnější opatření by přitom mohla urychlit návrat k normálu.

Zdroj fotografie: Getty Images

Otevírání škol je chyba

Podle italského vládního poradce je také velkou chybou otevírání škol. Právě mezi dětmi se totiž nákaza snadno přenáší. Vzhledem k tomu, že mnohdy nemají ani žádné výraznější příznaky, bývá velmi komplikované správně vystopovat zdroj nákazy. Otevření škol bez ohledu na věk dětí tak může znamenat skutečný problém, kvůli kterému nebude ochrana před šířením natolik efektivní. Přitom vzhledem k již vyrobené a schválené vakcíně by bylo možné pouze zavést striktní opatření na nezbytně nutnou dobu, než dojde k vakcinaci větší části populace.