Konec pandemie do léta je neskutečný, varuje německý virolog

Zdroj obrázku: Getty Images

Mnoho lidí má bohužel klamný dojem, že vakcína všechno rychle vyřeší. Přitom doba než odezní celá pandemie, bude pravděpodobně výrazně delší. Promluvil o tom také německý virolog, který se nechal slyšet, že lidé, kteří očekávají volné léto bez pandemie, budou pravděpodobně nepříjemně zklamaní. Musíme se totiž naučit, že tu s námi virus bude ještě poměrně dlouho.

Pomalé očkování

Všichni se těšili, že rok 2021 bude konečně opět normální bez všudypřítomného koronaviru a omezujících opatření. Jenže německý virolog brzdí nadšení některých, kteří prohlašují, že do léta bude pandemie pryč. Nic takového se totiž velmi pravděpodobně nestane. Stačí se podívat na aktuální čísla i to, že i přes zavedená opatření se je nedaří nijak zvlášť snižovat. Výsledkem jsou navíc frustrovaní lidé, kteří mají pocit, že to celé je k ničemu a tudíž není potřeba opatření dodržovat, protože stejně nic významného nezmění.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kolektivní imunita se zdaleka neblíží

Taktika kolektivní imunity se poměrně záhy ukázala jako velmi nepraktická, nebezpečná a nedomyšlená. Lidé, kteří virus prodělají, sice jsou odolní, ale s každým případem může virus nově mutovat, čímž je možné zvýšit jeho infekčnost, ale i nejrůznější příznaky. Navíc kolektivní imunita v rámci rizikové populace by i tak znamenala příliš vysoké ztráty na životech, což rozhodně nikdo nechce.

Nechuť k dlouhým opatřením

Je naprosto přirozené, že všichni chtějí vědět, kdy zhruba mohou očekávat konec toho všeho. Jenže nikdo neumí odpovědět na otázku, kdy se svět či alespoň evropský kontinent dokáže s koronavirem konečně vypořádat. Světýlkem naděje jsou sice vakcíny, které mají velmi dobrou účinnost, ale protikladem jsou problémy s distribucí, nedostatek vakcín a další související problémy. V létě tak pravděpodobně při nejlepším scénáři bude očkována maximálně polovina lidí.