Tajemství zákulisních dohod mezi producenty vakcíny proti Covid-19 a EU

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Když se konečně povedlo projít celý proces testování a klinických testů pro vyrobené vakcíny a s velkou úlevou byla pozorována velká účinnost, ani zdaleka není vyhráno. Problém totiž spočívá v distribuci i vhodném dávkování vakcíny. Protože jde o produkt, který chce bez nadsázky celý svět, je poptávka aktuálně vyšší v porovnání s tím, co zvládá výroba. Padlo tak rozhodnutí mírně upravit dávkování a z jedné lahvičky chtějí země využívat rovnou šest dávek vakcíny v porovnání s dříve uváděnými pěti.

Dohody jsou v plném proudu

I přes značně kritickou a náročnou situaci v mnoha zemích jde stále o obchod. Jde o uzavření dohod, které budou výhodné a správně postavené i z pohledu zachování cílových vlastností vakcíny na dávky, pro které byla testována. Právě úprava množství dávek z jedné lahvičky by totiž mohla znamenat rozdíl i přes to, že zatím provedené skromné testy naznačují, že by se nemělo jednat o problém.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Evropská komise vyjednává o vakcínách pro své členské státy

Bez Evropské komise bychom aktuálně pravděpodobně moc vakcín neměli. Jde totiž o silnou strategickou vyjednávací pozici, kterou nemohou výrobci jen tak ignorovat. Právě díky tomuto způsobu tak již byly uzavřeny dohody s jednotlivými výrobci vakcín o dodávání a distribuci do daných zemí. I tak jde o tenký led, kde se musí opatrně pohybovat nejenom vyjednávací orgány evropské unie, ale také samotné společnosti, které vakcíny vyrábí.

8. ledna jako klíčové datum

Aby bylo možné pochopit aktuální situaci, kdy panuje poměrně chaos v rámci distribuce očkovací látky, musíme se vrátit k datu 8. ledna. Po schváleném nákupu 300 miliónů dávek vakcíny od společnosti Pfizer bylo všechno v nejlepším pořádku. Jenže problém nastal ve chvíli, kdy se evropské agentura rozhodla z jedné lahvičky připravit šest dávek vakcíny a ne pět jak udává přímo výrobce. Přitom tento krok nebyl projednán na žádném důležitém jednání.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Problémy s četnostmi dodávek vakcín

Aby toho nebylo málo, smlouvy jsou poměrně problematicky nastavené i z pohledu frekvence dodávek vhodného množství očkovacích látek. Ideálně by dodávky měly probíhat každý týden, jenže v praxi je ve smlouvě uvedeno přidělování dávky na období třech měsíců. Pokuty za opoždění dodávky tak bude moci uložit až po uplynutí právě třech měsíců.