Britská mutace koronaviru a další výsledky výzkumu vakcín přináší dobrou zprávu

Zdroj fotografie: Getty Images

Vakcína vyvinutá společnostmi Pfizer a BioNTech s největší pravděpodobností ochrání i před britskou mutací koronaviru. Ta je podle všeho daleko nakažlivější než původní verze a může se tak rychleji šířit populací. Mutace byla objevena poprvé ve Velké Británii a odtud už se rozšířila i do dalších zemí.

Mezi prvními byly:

  • Nizozemsko
  • Španělsko
  • Francie
  • Itálie

Nakažlivější, ale ne smrtelnější

V současné době je tato varianta rozšířená v 70 zemí světa včetně Slovenska a České republiky. Mutace se poprvé objevila na jihu Anglie a spousta zemí se jejím vlivem rozhodla omezit nebo zcela přerušit letecké spojení s danou oblastí. Co se týče Česka, zatím jsou hlášeny případy z Prahy, Středočeského kraje, Jihlavy, Pardubic, Královéhradeckého kraje, Brna, Ostravy a okolí.

Lidé s britskou mutací koronaviru mají podle dostupných informací častěji kašel, bolí je v krku a jsou více unavení. Ztráta chuti a čichu je u nich naopak méně častá. Dušnost, bolesti hlavy a obtíže se zažíváním jsou stejně časté u obou variant. Lidé, kteří už prodělali dřívější variantu koronaviru, by i proti této mutaci měli být imunní.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vakcína by měla být účinná

Dva spoluzakladatelé společnosti BioNTech, šéf společnosti Ugur Sahin a ředitelka a zároveň jeho manželka Oezlem Tuereci, patří mezi jedenáct autorů studie, která by měla dokazovat, že vakcína bude účinná i proti mutacím. Zpráva byla zveřejněná na webových stránkách, které veřejnosti představují pracovní verze vědeckých materiálů v oblasti biologie.

Studie popsané ve zprávě byly provedeny na syntetickém viru s deseti mutacemi charakteristickými pro variantu poprvé detekovanou ve Velké Británii a označovanou jako B117. Použité analytické metody byly přesnější než ty, které v nedávné době použila společnost Pfizer. Výsledky ukazují, že aktuálně používaná vakcína chrání proti britské mutaci, je však neustále nutné kontrolovat, zda vůči ní nebudou rezistentní další, nově vznikající mutace.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mutace mohou převládnout nad původním virem

Krevní vzorky odebrané 16 lidem během předchozích klinických studií byly vystaveny pseudoviru neboli syntetickému viru a vědci sledovali jejich reakci. Zjistili, že protilátky obsažené v krvi neutralizovaly pseudovirus se stejnou účinností jako u starší verze koronaviru, která byla základem pro vývoj vakcíny. Podle odborníků jsou nové mutace nakažlivější než dříve dominantní varianty koronaviru, ačkoliv jejich potenciál poškození lidského těla není vyšší.