Izrael doporučuje očkování proti koronaviru těhotným a kojícím ženám

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Izraelské ministerstvo zdravotnictví v úterý zveřejnilo prohlášení, ve kterém doporučuje, aby těhotné ženy a kojící matky dostaly vakcínu COVID-19, zejména pokud jsou ohroženy. Izrael je jednou z mála zemí, kde se doporučuje očkovat těhotné.

Těhotné a koronavirus

Izrael eviduje následující statistiky:

  • Více než 30 hospitalizovaných těhotných žen kvůli koronaviru.
  • Z toho 10 ve velmi vážném či dokonce kritickém stavu.

V posledních dnech došlo u žen vyžadujících intubaci k několika předčasným porodům císařským řezem. Doposud Světová zdravotnická organizace (WHO) ani výrobce vakcíny používané v Izraeli, společnost Pfizer, nedoporučují očkování těhotných žen, protože klinické studie nezahrnovaly tuto část populace.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Stále více těhotných na jednotce intenzívní péče

Ředitelka oddělení prevence infekcí v největší izraelské nemocnici Shiba v Tel Hashomeru poblíž Tel Avivu, Dr. Gili Regew-Jochaj, připustila, že také podporuje těhotné ženy v očkování, protože stále více z nich končí na jednotkách intenzivní péče. Uvedla: „Myslím si, že onemocnět v průběhu těhotenství je horší než vakcína, která nijak neohrožuje těhotné ženy.“ Během těhotenství se dá bezpečně očkovat například proti chřipce nebo černému kašli. Vakcína mRNA by v žádném případě neměla být nebezpečnější.

Nebezpečná britská mutace

Až donedávna jen velmi málo těhotných izraelských žen vážně onemocnělo na COVID-19, ale to se změnilo během poslední, třetí vlny pandemie, kdy byla řada infekcí způsobena britskou mutací viru. Podle vedoucího oddělení porodnictví a gynekologie nemocnice Sziba prof. Jariwa Jogewa, vakcína nezpůsobuje potraty ani malformace plodu, ani nepřechází do mléka kojících matek a měla by být podávána těhotným ženám, zejména pokud trpí komorbiditami. Imunolog z Bar Ilan University, prof. Siril Kohen poukázal na to, že riziko vzniku závažných příznaků infekce je vyšší u těhotných žen a často znamená předčasný porod, který je pro dítě nebezpečný.

Mnoho států očkování nedoporučuje

Přesto země výslovně nedoporučují očkování těhotných žen kvůli nedostatečnému výzkumu v této oblasti. V mnoha zemích, vč. Indii, Velké Británii nebo Francii se očkování těhotným ženám nedoporučuje. V Německu se vakcína v takové situaci obecně nedoporučuje, ale po konzultaci s lékařem je povolena.