Pět lidí zahynulo při požáru, který vypukl přímo v institutu největšího světového výrobce vakcín proti koronaviru

Zdroj obrázku: PxHere

Institut v současné době pracuje na objednávce společnosti AstraZeneca a plánuje vyrobit jednu miliardu dávek vakcíny. K incidentu došlo ve městě Pune v areálu továrny Gopal Patti. Příslušné orgány už zahájily šetření, proč k požáru došlo.

Příčinou mohla být jiskra ze svařování

Požár vypukl okolo 14. hodiny v nově postavené budově areálu ve druhém patře. Příčinou byla zřejmě svařovací jiskra, která zapálila blízký hořlavý materiál. Hašení požáru trvalo téměř tři hodiny, uvedl ministr zdravotnictví Rajesh Tope, a čtyři lidé při něm byli evaukováni. Během zásahu vypukl ještě menší požár na jiném místě, který celou akci zkomplikoval.

V ohořelé budově byla nalezena těla pěti lidí. Podle starosty města se jednalo o zaměstnance, nejspíše dělníky, kteří na nedokončené budově stále pracovali. Jejich rodinám už generální ředitel společnosti vyjádřil své kondolence a o incidentu promluvil jako o tragédii.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Generální ředitel nabídl rodinám odškodnění

Každé z rodin obětí nabídl v přepočtu více než 700 000 Kč jako odškodnění. O nešťastné události informoval také pomocí sociální sítě Twitter, kam napsal, že jeho myšlenky jsou s rodinami zesnulých a že doufá, že všichni zranění se co nejdříve zotaví.

Sklad vakcín podle dostupných informací zasažen nebyl, jelikož se nachází ve větší vzdálenosti od místa, kde požár vypukl, a navíc v patře, kde žádné stavební práce neprobíhaly. Vakcínám tak žádné riziko požáru ani poškození nehrozí. To potvrdil i policejní komisař Amitabh Gupta.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Společnost vyrábí vakcíny pro masové využití

Předminulý měsíc generální ředitel společnosti s nadějí uvedl, že by se měla zvýšit výrobní kapacita a odhadoval, že do konce roku 2021 bude firma schopná vyrobit až 2,5 miliardy dávek vakcíny. Budova, která shořela, měla právě s touto výrobou pomoci.

Společnost spolupracuje s Oxfordskou univerzitou a AstraZenecou. Začala jako rodinný podnik otce nynějšího generálního ředitele před padesáti lety s cílem zajistit levnější a dostupnější vakcíny pro co největší množství lidí. V současné době neprodukuje vakcíny pouze pro potřeby Indie, ale i pro jiné rozvojové země. Kromě vakcíny proti koronaviru vyrábí společnost například následující séra:

  • Proti tetanu
  • Proti spalničkám
  • Proti hepatitidě typu B