Klinické studie s čínskou vakcínou nedopadly dobře, přinesly velké zklamání

Zdroj fotografie: Pixabay

Zklamáním jsou výsledky právě této studie. Ukázala, že čínská vakcína CoronaVac v Brazílii ukázaly jen 50,4 % účinnosti. Výsledky tak byly zklamáním a také velmi překvapivé. 50,4 % účinnosti je mnohem menší než v případě předních vakcín proti COVID-19, kde je účinnost vyšší než 90 %.

Účinnost vakcíny je jiná než v jiných zemích

Výsledky vakcíny od společnosti Sinovac v Brazílii jsou výrazně horší než v Indonésii, kde byla naměřena účinnost 65,3 % a Turecku, kde by dokonce 91,3 %. Byl zde testován stejný přípravek. Odkud jsou tedy tak velké rozdíly? Vědci vysvětlují, že to není překvapující. Pokud jsou vakcíny testované na relativně malé skupině dobrovolníků, je jasné, že budou čísla jiná. Tak tomu bylo právě v Indonésii a Turecku.

V Brazílii testovala vakcínu největší skupina, která čítala 9,2 tisíce lidí. Zdůrazňuje se, že v Brazílii byla podána druhá dávka po dvou týdnech, což může být velmi krátký interval na vybudování optimální imunity. Vakcína byla navíc testována zdravotnickými pracovníky, kteří jsou více vystaveni nákaze koronaviru.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Je důležité říci, že žádný z dobrovolníků, kterým byla podána vakcína a nikoli placebo, neměl závažný případ COVID-19. CoronaVac vakcína, kterou lze skladovat při „chlazené“ teplotě, může být schválena v rozvojových zemích, které bojují s vysokou úrovní epidemie koronaviru.

V Evropě se postupně nabídka vakcín rozšiřuje

Evropská léková agentura v polovině prosince doporučila ke schválení už třetí vakcínu, a to od britsko-švédské firmy AstraZeneca. Připojila se tak k firmám Pfizer/BioNTech a Moderna, kterými se očkuje i v Česku.

Předběžná je Evropská komise dohodla na dodávkách vakcín s osmi výrobci. Stále se ale čeká na konečné výsledky studií. Do konce léta chce EU proočkovat 70 % dospělé populace. Nyní je ale omezená dodávka vakcín, firma Pfizer chce rozšiřovat výrobu a musela jí na chvíli zastavit. Česká republika je mezi zeměmi, která čeká na další dodávky. Itálie se dokonce rozhodla firmu Pfizer žalovat.