Nová vakcína proti Covid-19 od další společnosti. Jedna dávka může být až 100 % účinná

Zdroj fotografie: Pixabay

Předběžné klinické studie ukázaly, že vakcína Covid-19 od americké společnosti Johnson & Johnson, podávaná v jedné dávce, může být až 100 % účinná. Pozorování 805 lidí ukazují, že vakcína podaná v jedné dávce 29 dní po podání je z 90 % účinná a po 57 dnech dokonce dosahuje účinnosti 100 %. Tato skutečnost vyplývá ze zprávy New England Journal of Medicine.

Má vakcína vedlejší účinky?

Autoři zprávy uvádí, že vakcína může mít po podání následující vedlejší účinky:

  • horečka,
  • bolesti svalů,
  • bolest v místě vpichu.

Tyto vedlejší účinky ale rychle mizí. Tyto vedlejší účinky ale nejsou nijak vážné a mohou se objevit i u jiných typů vakcín – a to nejen proti koronaviru, ale například také po očkování proti chřipce, které je dnes už zcela běžné. Jedná se však o předběžné výsledky studie.

Rozsáhlejší studie

Aby mohlo dojít ke schválení vakcíny, bude zapotřebí provést rozsáhlejší studii. Respondenti se do této studie mohou zapojit zcela dobrovolně a budou pod dohledem lékaře. Každé vedlejší účinky budou monitorovány, stejně jako účinnost vakcíny. Výzkum bude dále probíhat v únoru 2021, kdy očkování bude provedeno na větší skupině dobrovolníků. Budou základem pro možnou registraci tohoto přípravku.

Zdroj fotografie: Getty Images

Výhody americké vakcíny

„Šance na dosažení dobrých výsledků jsou velmi dobré,“ řekl agentuře Reuters hlavní vědecký pracovník společnosti Johnson & Johnson pan Paul Stoffels. Mezi další výhody této vakcíny patří také skladování. Vakcína nepotřebuje být skladována při nízkých teplotách, jako je tomu u konkurenčních vakcín od společností Moderna, Pfizer a BioNTech.

Bude vakcína široce dostupná?

Zástupci vedení společnosti Johnson & Johnson tvrdí, že tato vakcína bude v první polovině roku 2021 vyrobena v dávce několik set tisíc. Do konce roku 2021 by společnost měla být schopna vyrobit přibližně jeden milion vakcín.