Nový typ léčby koronaviru? Pokusy na myších přináší slibné výsledky

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vědci představili nový typ potenciální terapie onemocnění covid-19. Jedná se o malou částici umístěnou do nosní dutiny, která má snižovat horečku, chránit plíce a zlepšovat srdeční frekvenci. Zabraňovat by měla i takzvané cytokinové bouři, která poškozuje orgány, a progresi onemocnění. První článek na toto téma se objevil v časopise Journal of Neuroimunne Pharmacology.

Chrání, ale nepotlačuje imunitu

Nazální peptid, malá molekula podobná proteinu, má chránit pacienty před srdečními a respiračními obtížemi, které jsou nejčastější příčinou úmrtí u lidí nakažených koronavirem. Mnoho pacientů také trpí zmíněnou cytokinovou bouří, která poškozuje plíce, srdce a další orgány. Protizánětlivé látky, které mohou v takovém případě pomoci (například steroidy), ale většinou potlačují imunitu.

Protože SARS-CoV-2 se váže na enzym angiotensin typu 2 (ACE2), aby vstoupil do buněk, vyvinuli vědci hexapeptid, který odpovídá doméně SARS-CoV-2 interagující s ACE2 (AIDS), aby inhiboval navázání viru na ACE2. Metoda se osvědčila. Peptid AIDS inhibuje cytokiny produkované výhradně proteinem SARS-CoV-2 a nikoliv jinými molekulami stimulujícími zánět.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Slibné výsledky u myší

To ve výsledku znamená, že peptid AIDS neoslabí imunitní systém, jako to dělají podávané protizánětlivé látky, ale zároveň při nazálním podání dokázal zlepšit celkový zdravotní stav. Co všechno na myších vědci zpozorovali?

  • Snížil horečku
  • Chránil plíce
  • Normalizoval činnost srdce
  • Zlepšil motorické funkce
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lék, nebo vakcína?

Vědci upozornili na to, že ačkoliv vakcína proti onemocnění covid-19 je již ve většině zemí dostupná, stále se tato nemoc může objevovat sezónně. Připomínají také, že i na chřipku se dá v dnešní době očkovat, ale přesto na ni ročně jen v USA zemře asi 50 000 lidí. Existuje také nezanedbatelné množství lidí, kteří se kvůli možným zdravotním komplikacím nechat očkovat nemohou. Z tohoto důvodu se lék, který vědci testují, může ukázat jako nezbytný i po proočkování většiny populace.

Nejzranitelnějšími osobami při onemocnění koronavirem jsou senioři, lidé trpící hypertenzí, obezitou, astmatem nebo cukrovkou. Podle aktuálních statistik je úmrtnost také vyšší než u chřipky. Aktuální odhady ukazují, že na celém světě zemřely v souvislosti s koronavirem asi 2 miliony lidí. Při aplikaci nově vynalezeného léku by úmrtnost mohla razantním způsobem klesnout.