Tajemství ajurvédské medicíny prozrazeno, extrémně prospěšné účinky vetiverového oleje, o kterých málokdo ví

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tento olej se používá ve stravě, péči o pleť až po úlevu od bolesti a zvládání stresu. Vetiver je vytrvalá tráva s hnědo-fialovými květy a kořeny, které mají výraznou dřevitou a zemitou vůni. Má rozmanité využití, zejména v tradiční indické medicíně. Tato tráva dokáže vyrůst až do výšky 1,5 metru. Pochází z tamilského slova „ver“, což znamená kořen, a „veti“, které znamená vykopané.

Vetiver se pěstuje pro olej destilovaný z jeho kořenů

Kořeny rostou přímo dolů až do hloubky tří metrů. Původem je z Indie, kde je známá jako khus, vidět ji můžete také v Pákistánu, na Srí Lance nebo západní Africe. Pochází ze stejné rodiny jako citronová tráva a citronella, které mají též výrazné vůně. Než získáte 1 kg éterického oleje vetineru, musíte použít až 250 kg kořenů vetiveru. To z něj činní velmi cennou rostlinu.

Vůně tohoto oleje je velmi opojná. Od starověku se v Indii používá jako důležitá přísada do aromaterapie. Má relaxační a sedativní vlastnosti. Používá se také jako afrodiziakum, podporuje relaxaci mysli a těla a zvyšuje libido. Některé sanskrtské texty odkazují na jeho použití pro pomazání nevěst.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Éterický olej je jantarově zbarvený a je významnou přísadou v mnoha nejprodávanějších mužských vůních po celém světě. Mezi ně patří:

  • Dior’s Eau Sauvage
  • Chanel’s Bleu de Chanel
  • Vetiver od Guerlain

Dokonce sem patří i oblíbená voda po holení Arnolda Schwarzeneggera. Olej se používá v klasických dámských parfémech jako je Chanel no 5. V ajurvédské medicíně se vetiverový olej používá k léčbě výkyvů nálady a úzkosti již několik stovek let. Je to jedna z devíti bylin v tradiční ajurvédské směsi, která posiluje imunitu a poskytne úlevu od bolesti těla a únavy.

Vetiver je chladivá bylinka, která snižuje pocit žízně a pálení

V dnešním světě, kdy lidé často rychle ztrácejí nervy, je vetiver jako balzám na duši. Má uklidňující vůni, a je velmi užitečný pro lidi, které trápí infekce močových cest nebo pro ty, co mají problémy s kyselostí a trávením.

Vědecké studie podporují mnoho těchto terapeutických vlastností. Používá se proti depresi, nervovému vypětí, nespavosti nebo nemocem, které souvisejí se stresem. Také pomáhá proti bolesti svalů, podvrtnutí, ztuhlosti nebo revmatismu. Můžete ho použít na rány, které se pak rychleji hojí. Olej má antifungální vlastnosti, díky němu budete mít klidný spánek a může být aplikován na pokožku hlavy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Říká se o něm, že má vlastnosti, které posilují imunitní systém. Několik kapek přidaných do teplého nápoje může odvrátit některá sezónní onemocnění. Vyrábí se z něj také sirup, který se vaří s cukrovým sirupem, a používá se do chladných nápojů, které dodávají vodu dřevu.

Olej z vetiveru se používá při masážích, zmírňuje bolesti svalů a zklidňuje bolesti kloubů. Studie z roku 2015 zjistila, že olej snižuje toxické výsledky chemoterapeutického léku cisplatina. Má antioxidační vlastnosti a používá se v pleťových krémech. Zpevňuje a napíná pokožku a chrání ji před stresujícími vlivy prostředí, jako je teplo, prach a znečištění.