Alergické reakce na vakcínu proti koronaviru od Moderny jsou vzácné

Zdroj fotografie: Pixabay

Jak uvedla zpráva CDC Washington, závažné alergické reakce na vakcínu proti koronaviru od společnosti Moderna se zdají být poměrně vzácné. Uvedla to v pátek 22. ledna americká Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poté, co první dávku dostaly více než čtyři miliony lidí.

Alergická reakce se vyskytla v míře 2,5 případů na milion podaných injekcí

Agentura varovala, že riziko anafylaxe je obtížné srovnávat s vakcínami bez COVID-19, protože v očkovacím programu je stále krátkou chvíli. K 10. lednu bylo podle týdenní zprávy agentury o morbiditě a mortalitě hlášeno 10 případů anafylaxe u 4,04 milionu lidí, kteří dostali své první dávky vakcíny s dvojitým výstřelem od společnosti Moderna.

CDC uvedlo, že charakteristiky závažných alergických reakcí na vakcínu Moderna byly podobné těm, které byly hlášeny u vakcíny COVID-19 od společnosti Pfizer a jejího partnera BioNTech. Začátkem tohoto měsíce CDC hlásilo alergické reakce na injekci od Pfizer/BioNTech v poměru 11,1 na jeden milion očkování.

Zdroj fotografie: Getty Images

U obou vakcín se příznaky objevily během několika minut po očkování a byly nejčastější u žen. Mnoho z těch, kteří anafylaxi utrpěli po podání vakcíny, měli v anamnéze alergie nebo alergické reakce a někteří měli v minulosti již zkušenost s anafylaxí. Agentura uvedla, že místa, která podávají vakcínu COVID-19, by měla kontrolovat příjemce, mít potřebné zásoby a zaměstnance pro zvládnutí anafylaxe. Takové případě by se měly okamžitě léčit injekcí epinefrinu.

Vakcína by neměla být podána lidem, kteří jsou alergičtí na nějakou ze složek vakcíny

Může se dostavit anafylaktický šok nebo jiné závažné alergické reakce. Anafylaxe je ale vzácná, může způsobit šok, otok nebo potíže s dýcháním. Vakcína by alergickým lidem neměla být podána s výjimkou případů, kdy se vakcína vyloučí jako příčina těchto reakcí.