Co byste měli vědět o šíření infekce koronaviru, pokud nejezdíte sami autem

Zdroj fotografie: Freepik.com

Z pohledu koronaviru bude mnohem bezpečnější cestovat autem než hromadnou městskou dopravou. Ovšem, stále se ale můžeme nakazit koronavirem. Odborníci prohlásili, že po mnoha zkoumání roušek bylo zjištěno, že nám stoprocentní ochranu jednoduše neposkytnou. Co jiného bychom si měli zapamatovat a vzít v potaz. 

Roušky nestačí

Koronavirová pandemie obrátila život vzhůru nohama, o tom žádná! Přiměla nás také k tomu, abychom jezdili více auty než městskou hromadnou dopravou. Díky této dopravě se cítíme více v bezpečí. Ovšem, jste si určitě jistí, že stačí k stoprocentní ochraně před koronavirem? Pokud ve svém vozidle vozíte i lidi, kteří nespadají pod vaší domácnost, jste si jistí, že je díky roušce nemůžete nakazit? Odpovídá doktor Varghese Mathai z University of Massachusetts v Amherstu: Záleží na tom, kde se nacházíte, protože venku se viry rychle rozptylují. Ale čím menší prostor bude, ve kterém se nacházíte, jako je auto, mikročástice se mohou v průběhu stráveného času hromadit. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak se viry přenáší ve vozidle?

Tato skutečnost byla otestována vědci z Brown University, kteří se zabývali částicemi pohybujícími se ve vozidlech na různých úrovních ventilace. Riziko při zavřených oknech stouplo o osm až deset procent, což je jistě dost. Drobné částečky vydechované jedním nakaženým jedincem doputovaly během pár okamžiků i na spolujezdce. Když se okna otevřela, bylo riziko pouze O,2 až dvě procenta. To je velký rozdíl! Také vědci poznamenali, že nejlepší ventilace prostoru v autě nastane, když otevřete pravé přední okno a levé zadní okno. Odpověď doktora Mathaei: Otevření okna do kříže poskytuje nejen vstupní a výstupní bod pro mikročástice, ale také dokáže takové větrání do kříže oddělit řidiče a spolujezdce. Mimo to, že použijete větrání, byste si měli nasadit i patřičnou ochran nosu a úst.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Poslední poznatek odborníka: Zabránit šíření koronaviru je jako vrstvit švýcarský sýr – jednotlivá vrstva sýru má své mezery a otvory, ale pokud na sebe vložíte více plátků sýru, bude sýr bez děr a ostatních otvorů. Závěrem – pokud jedete s cizí osobou ve vašem osobním automobilu, buďte k ní shovívaví a nasaďte si roušku, a pokud to počasí dovolí, otevřete okna do kříže, abyste ochránili sebe, ale i spolujezdce pomocí ventilování vzduchu v autě.