Jednoduchý fígl s rouškou, který výrazně snižuje riziko nákazy, o kterém 90% lidí neví

Zdroj fotografie: Freepik

V této koronavirové době je rouška či respirátor samozřejmostí pro každého. Bez této ochranné pomůcky nelze vejít do obchodu, hromadné dopravy a jinam. Bohužel se ale najdou takoví jedinci, kteří odmítají ochranné pomůcky nosit z důvodu nefunkčnosti, snížení imunity a tak dále.

Naopak někdo se dokonce rozhodne nosit dvě roušky naráz. Je tento způsob funkční? Zeptali jsme se na tuto skutečnost odborníků.  

Dvě roušky na obličeji

Jak už jistě víte, koronavirus se přenáší kapénkovou cestou. To znamená, že vir poletující ve vzduchu můžete jednoduše vdechnout. Nošení roušek tuto skutečnost jistě minimalizuje. Také jistě všichni víme, že roušky ani respirátory nenabízí stoprocentní ochranu. Z tohoto důvodu se někteří lidé rozhodli nosit dvě roušky naráz. Odborníky a lékaři taková ochrana nebyla zamítnuta a nezpochybňují, že by takové řešení mělo vyšší účinky a poskytlo nám větší ochranu. A to především třeba při cestování městskou hromadnou dopravou. Vysvětlení profesora Linseye Marra: Berme roušky jako překážkovou dráhu. První vrstva je překážkou pro vir. Druhá vrstva bude další překážkou pro vir, takže s přidáním další vrstvy se sníží riziko vdechnutí viru.   

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Očima odborníka

Podle odborníka bude nošení dvou roušek najednou poskytovat vyšší ochranu, díky čemuž nás chirurgické jednorázové roušky mohou chránit jako respirátory N95. Nejen profesor Linsey je takového názoru, ale také doktor Anthony Fauci – hlavní americký epidemiolog a ředitel Národního institutu pro alergie a infekční choroby. Zajisté je nošení dvou roušek naráz účinnější a my tak můžeme získat vyšší ochranu. Je jisté, že roušky a respirátory s námi zůstanou ještě dlouhou dobu, takže doporučujeme pravidelnou výměnu roušek pro zakrytí úst a nosu. Stále to je jeden z nejlepších způsobů, jak chránit sebe či své blízké!    

Zdroj obrázku: Pixabay.com