Vědci vyšetřili mozky pacientů zemřelých na Covid-19. Vyšla najevo pravda, o které se doposud pouze spekulovalo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na nemoc COVID-19 byly testovány mozky mrtvých lidí. Najevo vyšla šokující pravda, o které se doposud pouze spekulovalo. Podle výzkumu, který byl provedený v US, může toto koronavirové onemocnění poškodit nervové buňky a mozkovou tkáň.

Tým z Lékařské fakulty Yale v New Havenu se rozhodl provést výzkum miniaturních trojrozměrných organoidů, které napodobovaly mozek, pěstovaný v laboratoři z lidských kmenových buněk. Tento výzkum byl prováděn za účelem zjištění, zda může koronavirové onemocnění COVID-19 infikovat neurony a další typy buněk, které jsou umístěné v mozkové tkáni, a pokud ano, jaký by byl jejich dopad? 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jaká zjištění přinesl výsledek výzkumu

Výzkum zkoumající mozky mrtvých pacientů, kteří prohráli boj s koronavirem, potvrdil spekulaci o tom, že koronavirové onemocnění může infikovat neurony v minimozcích, kde používá jejich buněčné stroje k replikaci. Tento virus se dále množí a stimuluje metabolismus infikovaných buněk, které potřebují stále více kyslíku ke svému životu. A právě tento jev způsobuje to, že neurony, které nebyly infikované a jsou tedy zdravé, dostanou mnohem méně kyslíku, než potřebují. V důsledku toho se v mozku drží infikované neurony a ty zdravé umírají. 

Tato studie byla provedena nejenom na mozků mrtvých lidí, ale také na myších mozcích. Ve studii, která byla prováděna právě na myších, bylo zjištěno, že virus, který infikoval jejich mozky, způsobil jeden velký problém. Virus, který infikoval myší mozky, způsobil pěknou paseku také v krevních cévách. T způsobilo, že se do mozku dostávalo mnohem méně kyslíku, než bylo potřeba.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ve studii, kde se testovaly mozky třech mrtvých pacientů, kteří boj s koronavirem prohráli, bylo zjištěno, že koronavirus v mozku způsobil ischemické účinky, které vedly k hypoxii, poškození místní mozkové tkáně, a nakonec i k buněčné smrti.