Byl identifikovaný nový typ koronaviru, který je třikrát nakažlivější. Šíří se rychleji, než se očekávalo

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V brazilské Amazonii byl identifikovaný nový typ koronaviru, který je třikrát nakažlivější než ta, která může za vznik pandemie po celém světě. Vakcíny, které jsou na trhu dostupné a kterými se očkuje jsou účinné i proti tomuto typu coronavirového onemocnění. Brazilský ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello byl kvůli této záležitosti v brazilském senátu, kde ujistil poslance, že nárůst počtu nakažených byl v posledních měsících neočekávaný, ale již je pod kontrolou.

Oznámil také, že polovina brazilské populace bude očkována do června a že vakcína bude společností přijata do konce roku.

Počátky očkování v Brazílii

Brazílie začala očkovat vakcínami vyráběnými biotechnologiemi Sinovac a britskou AstraZenecou asi před třemi týdny. Pazuello nevysvětlil, jak byla analyzována účinnost těchto vakcín proti variantě koronaviru objevené v Amazonii. Pouze řekl, že jeho znalosti jsou založeny na „obdržených analýzách“ a je přesvědčen, že přípravky dostupné v Brazílii jsou v tomto případě účinné i na novou brazilskou variantu.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Butantanský institut v Sao Paulu, který se Sinovacem spolupracoval na testování čínské vakcíny, podle agentury Reuters uvedl, že zahájil výzkum amazonské varianty, ale v příštích dvou týdnech nebude schopen vyvodit žádné závěry, které by mohl prezentovat.

Biomedicínské centrum Fiocruz v Riu de Janeiru, které spolupracovalo se společností AstraZeneca, uvedlo, že zkoumá účinnost vakcíny na nový amazonský typ, který je mnohem více nakažlivý než koronavirus, který se objevil loni začátkem roku. Vzorky byly odeslány do Oxfordu a brazilští vědci v současné době čekají na výsledky, které odhalí, na kolik je vakcína účinná i proti brazilskému typu nemoci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Počty nakažených v Brazílii

Ve čtvrtek brazilské ministerstvo zdravotnictví oznámilo nových 54 742 případů koronavirového onemocnění, které nabyly za posledních 24 hodin a 1 351 dalších úmrtí. Od začátku pandemie bylo v Brazílii hlášeno více než 9,7 milionu nakažených osob, ze kterých na nemoc zemřelo 236 000 lidí.