Francouzi doporučují všem, kteří prodělali koronavirus, očkování pouze jednou dávkou vakcíny

Zdroj obrázku: Pixabay

Prodělali jste koronavirus a chcete se nechat naočkovat? Potom vám tedy jistě postačí jedna očkovací vakcína, míní francouzské zdravotnické orgány Haute Autorité de Santé. Vakcinace jednou dávkou má být dostačující a lidé si tak po prodělání Covid vytvářejí dostatek protilátek. Francie je první zemí, která tyto informace poslala na povrch a zároveň takové doporučení vydala. 

Imunita po prodělání Covid a jedné dávce vakcíny

U lidí, kteří se vyléčili z covidu, by měla stačit pouze jedna dávka vakcíny. Ovšem, každá vakcína ze tří připravených a schválených k použití od Evropské unie, tedy látky od společnosti Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, jsou připravené tak, aby člověk bezpodmínečně využil obě dávky vakcín. A to s odstupem necelého měsíce. Na druhou stranu očkovací látka od společnosti J&J, kterou posoudila Evropská agentura, potvrzuje zprávu, že je možné aplikovat pouze jednu dávku. Nejen Evropská agentura, ale i Spojené státy a Itálie tuto možnost navrhli, a to především u lidí, kteří koronavirus již prodělali. Pokud ale tento fakt neschválí vláda, nebude se tak dít. Pokud by ale vláda takové očkovací schéma schválila, celá proočkovanost populace by se velmi zrychlila.   

Zdroj fotografie: Pixabay

Již dva miliony naočkovaných

Stejně jako v České republice, i francouzská vláda čelí negativní kritice, kterou vyvolalo pomalé očkování lidí. Premiér Jean Castex přislíbil, že se Francouzi tento měsíc dočkají až čtyř milionů dávek. K minulému týdnu zdravotníci podali jednu dávku očkovací vakcíny dvou milionům lidí, z čehož je přibližně půl milionů lidí očkováno i druhou dávkou. Je třeba zmínit, že obyvatel je ve Francii přibližně 66 milionů a po zasažení nákazou podlehlo 81 tisíc lidí. Procento nakažených se v zemi snižuje, ale velmi pomalým tempem. V pátek bylo ve Francii zveřejněno 20 701 nakažených.