Může očkování proti koronaviru způsobit smrt? Vyvracení mýtů a faktů

Zdroj fotografie: Freepik

Očkování proti onemocnění COVID-19 je stále v plném proudu. Němečtí novináři Deutsche Welle se dozvěděli o úmrtí hned v šesti zemích. Tak jak to tedy je, opravdu se dá zemřít na očkování proti koronaviru. Dnes se spoustu lití ptá, jaké to je, dostat tuto vakcínu a jak se cítí po ní. Mnoho lidí se této vakcíny obává. Proto pátrají na internetu a snaží se získat informace, které jim pomohou se rozhodnout, zda se nechají naočkovat.

V mnoha článcích narazíte na informace, že po očkování zemřelo hned několik lidí. Ale opravdu zemřeli v důsledku očkování, nebo se jedná pouze o medializaci?

Případy popsané ve zprávách vyvolávají otázky a pochybnosti. Nejsou vakcíny proti koronaviru řešením, ale dalším problémem? Jsou opravdu bezpečné? Všechny údaje o klinických studiích před schválením vakcín a po kontrole vakcín použitých na trhu ukazují jedním směrem, vakcíny schválené EU jsou vysoce účinné a produkují pouze několik, většinou neškodných vedlejších účinků. A bez vedlejších účinků není žádný produkt. DW (Deutsche Welle ) řešili hlášené případy v šesti zemích: Německu, Španělsku, USA, Norsku, Belgii a Peru. Výsledek byl takový, že ve všech těchto případech neexistuje žádná příčinná souvislost mezi očkováním a smrtí. Všechny smrti tedy měli jinou příčinu, než je očkování.

Údajné úmrtí kvůli vakcíně proti koronaviru v Německu 

Institut Paula Ehrlicha (PEI), který je zodpovědný za očkování v Německu, vyšetřoval v Německu deset úmrtí, ke kterým došlo mezi několika hodinami a čtyřmi dny po očkování. Všichni zemřelí byli úctyhodného důchodového věku a měli různé zdravotní komplikace. „Na základě údajů, které máme, lze předpokládat, že pacienti zemřeli na primární onemocnění v dočasné náhodné souvislosti s očkováním,“ řekla německé televizi n-tv Brigitte Keller-Stanislawski, vedoucí oddělení bezpečnosti léků a zdravotnických zařízení PEI. Ačkoli se k jednotlivým případům nevyjádřila, uvedla, že „se jednalo o velmi vážně nemocné pacienty s mnoha základními onemocněními“.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Další případ, který se týká třech mrtvých lidí v Kolíně nad Rýnem, státní zastupitelství stále vyšetřuje. Tři starší lidé zemřeli po očkování proti koronaviru, všichni však již byli nemocní, jak upozorňuje Markus Rothschild, ředitel oddělení soudního lékařství v Kolíně nad Rýnem.

Záhadná úmrtí ve Španělsku

Španělská média uvádějí, že devět lidí zemřelo ve španělském pečovatelském domě poté, co dostali první dávku vakcíny BioNTech/Pfizer. Nicméně je tomu stejně jako v Německu, všichni už byli nemocní. Všech devět úmrtí odborníci připisují onemocnění COVID-19, kterým lidé trpěli v době, kdy jim byla vakcína podána. Je to proto, že i po očkování je možné onemocnit, pokud očkování proběhlo u člověka během inkubační doby koronaviru (5-6 dní). Robert Kocha (RKI) v této souvislosti poukazuje na to, že vakcína začne fungovat až 10-14 dní po první dávce.

Jak tomu bylo v Belgii

V Belgii Federální agentura pro léčivé přípravky a zdravotnické výrobky (FAMHP) oznámila, že po očkování proti koronaviru dočasně zemřelo 14 lidí. Nebyla však zjištěna žádná příčinná souvislost. Všichni pacienti byli starší 70 let a pět z nich bylo starších 90 let, informoval deník Brussels Times.

Úmrtí v Norsku

Norská agentura pro léčivé přípravky Statens Legemiddelverk vyšetřovala celkem 33 zpráv o úmrtích v pečovatelských domech po očkování jejich obyvatel. V pozdější analýze úřad píše: „Mnoho obyvatel pečovatelských domů, kteří byli dosud očkováni, jsou velmi slabí nebo nevyléčitelně nemocní pacienti. V norských pečovatelských domech nebo jiných podobných institucích umírá každý den v průměru 45 lidí. Proto lze očekávat úmrtí po očkování, ale neznačují příčinnou souvislost s vakcínou.“