Čína odmítla vydat klíčové a průlomové informace o prvním případu Covid-19

Zdroj fotografie: Getty Images

Podle zdravotníků Světové zdravotnické organizace, Čína odmítla podat určité informace, které byly potřebné k zodpovězení několika otázek týkající se původu koronaviru. Tento fakt minulý týden v pátek prozradil Wall Street Journal. 

Možná data pomohou

WHO striktně zdůraznilo, že obecná osobní data týkající se lidí nakažených koronavirem by mohla říci, nebo alespoň pomoci určit, kdy se mohla, nebo jak se mohla virová nálož poprvé šířit v Číně. Bohužel ale marně! Čínské úřady tyto žádosti o 174 případech koronavirové nákazy, které byly zjištěné již na začátku celé epidemie v ohnisku Wu-chan, zamítla. Takové informace žádalo WHO po Číně, které se vydalo prozkoumat možnosti vzniku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Po čase jednání čínští zdravotníci předložili WHO vlastní a rozsáhlé přehledy týkající se analýzy dat vypracovaných na základě několika záznamů určujících případy koronaviru, a i ty případy, které byly zaznamenány několik měsíců před obdobím, kdy bylo šíření pandemie ve Wu-chanu zaznamenáno. Zklamání na sebe nenechalo dlouho čekat a předložené studie a záznamy tým WHO nemohl prozkoumat. U epidemického zkoumání bývá běžně standardem, že se poskytují veškeré informace i případy, ale ukázali nám jich pouze několik, což není stejné a lze tedy vše hůře vyšetřit, prozradil Dominic Dwyer, australský mikrobiolog a člen týmu WHO.        

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Původ zůstává v přírodě

Podle dosavadního zjištění a veškerých podložených dokumentech bylo zjištěno, že s největší pravděpodobností bude vir pocházet z přírodního zdroje, tedy přesněji hostiteli mohli být netopýři, uvedl šéf týmu WHO Peter Ben Embarek na úterní tiskové konferenci. Že by takový vir unikl z Wu-chanské laboratoře je podle Embareka nepřijatelné. Na druhou stranu šéf WHO Tredo Adhanom Ghebreyesus v minulý týden prohlásil, že celý tým WHO zatím žádné fakta o Covid-19 nevyloučila.