Studie Covid-19 prozradila, za jdou za většinu koronavirové nákazy odpovědní superpřenašeči

Zdroj fotografie: Getty Images

Podle informací Proceedings of the National Academy bylo zmíněno, že většina nákazy je podmíněna především takzvanými superpřenašeči. Aby se člověk stal superpřenašečem, záleží na mnoha faktorech. Především na věku, závažnosti a také na celkovém průběhu infekce. 

Studie prozradily

Byly provedené studie se 194 lidmi a osmi primáty infikovaných koronavirem. Ukázalo se, že vydechované viry, a především množství viru, záleželo na závažnosti infekce, věku, ale i váze nakaženého. Vyšší věk, ale i vyšší tělesná váha přispívá k trojnásobku vyšší šance, že se vyskytne více virů v okolí nakaženého jedince. Týmy odborníků, které se touto skutečností zabývají, to je tým z Tulane University, Harvard University, Massachusetts Institute of Technology a Massachusetts General Hospital zveřejnili, že 18 procent testovaných jedinců nakažených koronavirem vyprodukovalo až o 80 procent více vydechovaných kapek viru. To znamená, že i v případě jiných respiračních onemocněních může 20 procent lidí poskytnout 80 procentní pravděpodobnost přenosu viru. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podobně jako tuberkulóza

U osmi testovaných primátů se počty vydechovaných virů zvýšily podle postupu průběhu onemocnění. I u těch, kteří prodělali bezpříznakový koronavirus a to přibližně po jednom týdnu po nákaze. Po dvou týdnech se vše vrátilo do normálu s tím, že jak nemoc postupovala, vydechované částice plné viru se zmenšily, což zase mělo za následek delší setrvání ve vzduchu a mnohonásobně jednodušší putování po okolí. Podobně jak funguje přenos při tuberkulóze a její průběhová fáze, bude tomu i superpřenašečů s koronavirem.   

Superpřenašeč

Superpřenašeč je ten, který je schopný produkovat velké množství virů na své okolí a bohužel v davu lidí jej nelze rozeznat. Nadruhou stranu člověk, který není superpřenašečem, neprodukuje tak velké množství virů. Proč tomu tak je, ještě nebylo přesně zjištěno.