Koronaviry se mohou šířit z norků na člověka a naopak

Zdroj obrázku: Pixabay

Kmen viru SARS-CoV-2, který vědci detekovali v Polsku v norkovi, se může šířit na člověka a naopak. Uvedlo to ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova. Zástupci ministerstva uvedli, že se nejedná o žádnou z nových variant koronaviru, které byly nedávno objeveny u lidí. 

Vědci podrobně zkoumali genetický materiál kmenů z prvního případu infekce

Tým specialistů a virologů ze Státního veterinárního ústavu v Puławech podrobil testům genetický materiál kmenů, které byly izolovány z první případu infekce tímto virem u norků, kteří žiji v Polsku. 

Získané výsledky ukázaly, že detekované kmeny SARS-COV-2 v norcích jsou si navzájem podobné a patří do známé a specifické linie. Nebyly ale identifikovány žádné aminokyselinové mutace hlášené u kmenů koronaviru detekovaných v dánských norcích. Také nedošlo k žádným genetickým změnám, které by byly charakteristické pro britské, jihoafrické nebo brazilské mutace viru, které se objevily u lidí. 

Zdroj obrázku: Getty Images

Virus se může šířit ze zvířete na člověk a naopak

Údaje, které ministerstvo získalo od hlavního sanitárního inspektorátu a také loňské zkušenosti popsané v Dánsku a Nizozemsku tak jasně ukazují, že i v sousedním Polsku se tento virus může šířit z norků na člověka a naopak, jak dodalo ministerstvo k celé zprávě. 

Ministra zemědělství Grzegorze Pudu o celé situaci a výsledcích informoval ředitel Státního veterinárního ústavu profesor Krzysztof Niemczuk. Na konci ledna bylo u norků, kteří jsou na farmě v okrese Kartuzy, detekování onemocnění virem SARS-CoV-2. Zabito muselo být nakonec 5 800 zvířat, která vykazovala příznaky a u kterých se virus potvrdil testy. 

Případy COVID-19 byly již dříve potvrzeny na jiných farmách pro chov těchto kožešinových zvířat. Jednalo se o farmy ve Švédsku, Řecku, Nizozemsku, Francii, Itálii, Španělsku nebo Dánsku. I tady se musela zvířata zabít, aby virus dále nešířila.