První vážný případ jihoafrické nákazy Covid-19 byl zaznamenán. Mutace viru je nejen nakažlivější, ale také více nebezpečná

Zdroj obrázku: Pixabay.com

První závažný případ jihoafrického viru byl zaznamenán ve skupině nemocnic AP-HP v Paříži. Tato zpráva byla hlášena minulý pátek. Bohužel mutace viru je nejen nakažlivější, ale také více nebezpečná. Tuto skutečnost prozradil Národní institut zabývající se nakažlivým onemocněním v Jihoafrické republice. 

Případ 58 letého muže

Jihoafrická nákaza se projevila u 58 letého muže, který ale koronavirovou nákazou trpěl již v září minulého roku. Na začátku února mu byla zjištěna infekce koronaviru původem z Jižní Afriky a kvůli ztíženému dýchání byl muž převezen do nemocnice poblíž Paříže. Po týdnu se mužův stav natolik zhoršil, že byl předán na oddělení JIP, kde leží dodnes v kritickém stavu. Jakmile muže přijali, provedli sérologické testy, které odhalily přítomnost protilátek, které ukazují, že již muž Covid prodělal, ale bohužel tyto protilátky nezabránily reinfekci jihoafrické varianty.  

Zdroj obrázku: Pixabay.com

První vážný případ

Případy mutace britského, jihoafrického nebo brazilského koronaviru, již byly zdokumentovány, ale podle lékařů vždy byla první nezmutovaná nákaza ta horší než ta druhá. Spekuluje se a znovu se prověřuje fakt, že případy druhé infekce jsou početnější než ty, které byly dosud hlášené. Ve francii bylo za poslední den potvrzeno 20 701 lidí s infekčním koronavirem, v nemocnicích podlehlo na Covid-19 317 pacientů a od úterního dne bylo v domovech s poskytováním pečovatelské služby zaznamenáno 328 úmrtí. Počet se tedy zvýšil o 645 úmrtí, zveřejnila Agentury SPF. 

Koronavirus ve Francii

Jen za posledních 24 hodin bylo přijato více než 1400 lidí s dýchacími potížemi nebo jinými vážnými komplikacemi spojenými s koronavirovou infekcí. Z těchto hospitalizovaných musela Francie poskytnout 264 lidem intenzivní péči na oddělení JIP. Křivka ve Francii klesá, ale bohužel velmi pomalu. Na jednotce intenzivní péče leží 3 298 pacientů, což je o necelých 30 pacientů méně než minulý týden ve čtvrtek. Přeočkovaných lidí ve Francii je 2 838 477.