Ukázal se zajímavý objev při chybné aplikaci a míře dávky vakcíny proti koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mnoho velkých objevů i zlepšení nejrůznějších vynálezů a přípravků bylo učiněno díky obyčejné chybě. Podobně tomu je také v případu vakcíny proti koronaviru, kde se chyba s dávkováním postarala o velmi zajímavý objev ohledně fungování vyvinutého přípravku. Kvůli tomu musí firma AstraZeneca ve spolupráci s univerzitou v Oxfordu provést nové testování.

Klinická studie s chybou v dávkování

Během prováděné klinické studie se přišlo na zajímavou vlastnost podávané látky. Všechno spočívalo v problému s dávkováním. Původně bylo cílem aplikovat hned dvě dávky účinného přípravku ve vakcíně. Očekávala se tak maximální účinnost. Jenže lidé, kteří dostali skutečné dvě dávky, měli pouze účinnost proti koronaviru kolem 62 procent. Oproti tomu i těch, kteří omylem dostali pouze 1,5 plánované dávky vakcíny, byla účinnost až kolem 90 procent, což je skutečně skvělý výsledek.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Šťastná chyba a další studie

Tato chyba představuje pozitivní variantu, kdy by stačila menší dávka pro zajištění optimální účinnosti. Aby bylo možné tento fakt ověřit a nastavit nejvhodnější dávkování, bude potřeba provádět další doplňkové studie. Jejich průběh by však neměl nijak výrazně ovlivnit proces schvalování. Vzhledem ke slibným výsledkům to tak vypadá, že se vakcíny proti koronaviru dočkáme již brzy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Snad nedojde k pozastavení procesu schválení vyvinuté vakcíny

Na druhou panuje ve společnosti obava, aby tento nedostatek a šťastná chyba při aplikaci vakcíny, neznamenaly pozastavení či úplné zastavení procesu schvalování připravené vakcíny. Všechny klinické testy totiž zatím dopadly velmi dobře a se skvělými výsledky, díky kterým snad nic nebrání kompletnímu schválení a vyslání do světa. Pro volbu této vakcíny hovoří také rychlejší a levnější výroba v porovnání s dvěma dalšími konkurenty, kteří jsou ve stejném stupni vývoje.