Pacientka zemřela po transplantaci plic od člověka, který měl Covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

Transplantace plic je neuvěřitelně složitou, komplikovanou a náročnou disciplínou. Když se podaří umístění nového orgánu od dárce, ještě zdaleka není vyhráno a čeká se, jak organismus zareaguje.

V tomto případě to bohužel dopadlo špatně. Dva měsíce po transplantaci pacientka zemřela, protože dostala plíce od člověka, který aktuálně měl COVID-19. 

V prvních testech dárce se virus neprokázal

Na celém případu je záludné to, že michiganští lékaři tvrdí, že klasické testy dárců neprokázaly žádnou infekci ani přítomnost koronaviru. Zároveň ale není pochyb o tom, že příčinou smrti byl právě COVID-19. Podle dostupných zdrojů žena zemřela zhruba dva měsíce po transplantaci, ale příčina se hledala po mnoho týdnů, až se konečně podařilo najít odpověď, která všechny šokovala. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Nákaza koronavirem z darovaného orgánu

Příčina úmrtí je dnes již známá. Tři dny po transplantaci došlo u pacientky k vysoké horečce, poklesl její krevní tlak a dýchací potíže se vrátily. Testy vykazovaly známky zápalu plic, což mohlo být zapříčiněno i špatným přijímáním nového orgánu. Rovněž se začaly objevovat problémy se správnou funkcí srdce. Když lékaři znovu provedli testy na koronavirus, výsledky se ukázaly být pozitivní, což objasnilo přítomnost zápalu plic a celých komplikací. Nakonec se pečlivými testy prokázalo, že virus skutečně pocházel právě od dárce plic, i přesto, že první testy nic neukázaly. 

Zdroj obrázku: Pixabay

První případ úmrtí na COVID-19 v rámci transplantace

Zároveň je potřeba zmínit, že jde o první zdokumentovaný případ, kdy pacient po transplantaci zemřel právě z toho důvodu, že orgány pocházeli od člověka, který měl koronavirus. Jde však o velmi nepříjemnou a obtížně předvídatelnou komplikaci, která ještě více ztěžuje už tak neuvěřitelně náročný proces transplantace orgánů a hledání vhodných dárců pro lidi, pro které je každý den věčností. 

ZDROJThe New York Times