Povinné nošení roušek až do roku 2022 je vysoce pravděpodobné

Zdroj obrázku: Pixabay

Myslíte si, že se nošení roušek blíží ke konci? Vzhledem k aktuální situaci a dostupným číslům ohledně pandemie koronaviru to tak bohužel rozhodně nevypadá. Názor, že nošení roušek pravděpodobně bude trvat až do roku 2022 tak rozhodně nikoho příliš nepřekvapí.

Konkrétně šlo o vyjádření pro situaci v USA, ale základ je jistě možné aplikovat i na jiné země, protože stále existuje velké množství států, kde je pandemie COVID-19 velmi špatně zvládnutá a čísla jsou znepokojivá. 

Příliš velké počty obětí

Bohužel počty úmrtí na koronavirus stále narůstají. Konkrétně v USA se dostávají k hranici 500 000 obětí, což je naprosto neuvěřitelné a děsivé číslo, které si nikdo na začátku ani nepředstavoval. Právě v souvislosti s tímto děsivým číslem se objevilo tvrzení, že tu roušky pravděpodobně budou až do roku 2022, než se konečně podaří celou situaci lépe zvládnout. Kolik lidí ale ještě do té doby přijde o život, bohužel nikdo neví a ani si netroufá odhadovat. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Komplikace s distribucí vakcín

Úlevu od nošení roušek původně slibovalo očkování, jenže ani v tomto momentě, kdy jsou vakcíny schválené, není vyhráno. Stále je totiž problém s distribucí očkovací látky mezi rizikové skupiny i další obyvatele. Je tak skutečně velkou otázkou, kdy se konečně povede proočkovat větší část populace na takové úrovni, aby bylo možné snížit počty obětí a žít opět bez roušek. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Ani vakcína však nemusí být řešením

Stále existuje mnoho nezodpovězených otázek okolo vakcíny, na které neexistuje jasná odpověď. Nikdo pořádně neví, za jak dlouhou dobu po očkování je člověk vlastně chráněn. To značně komplikuje doporučení na chování hlavně pro rizikové skupiny, jako jsou senioři. Kromě toho je otázkou, jak dobře bude vakcína fungovat na nové mutace koronaviru, které mohou být záludnější, a existuje riziko, že si dokážou lépe poradit s ochranou bariérou organismu. 

ZDROJNewScientist