Vakcinolog vysvětlil, v jakých případech vakcína nefunguje ani po druhé dávce. I přes očkování jsme stále vystaveni infekci

Zdroj obrázku: Pixabay

Vakcína Pfizer a BioNTech se užívá ve dvou dávkách. Budeme se potom moci cítit úplně v bezpečí? Koho se vakcína Covid-19 nedotkne? Na tyto a mnoho dalších otázek se soustředili odborníci a snaží se na ně zodpovědět.

Otázky kolem koronaviru se týkají nás všech a určitě zajímají i vás. Zvlášť teď, v době lockdownu je důležité, aby se o těchto otázkách hovořilo.

Můžete se znovu nakazit?

Zahraniční média informují o případu 60leté Antonelly Franco, vedoucí oddělení infekčních nemocí z nemocnice Umberto I v Syrakusách na Sicílii. Žena se spolu s dalšími zdravotníky rozhodla očkovat proti SARS-CoV-2 těsně před koncem roku. Šest dní po podání první dávky podstoupila test. Ten jí ukázal infekci na koronavirus.

Zdroj fotografie: Pixabay

Franco přijala COMIRNATY, který byl vyvinut společnostmi Pfizer a BioNTech. Znamená to, že máme důvody k obavám? Služba WP abcZdowie hovořila o tomto případu s Dr. Henrykem Szymańskim a Dr. Michałem Sutkowskim. Odborníci se shodli, že v této situaci se nejedná o nic mimořádného. Doktorka se pravděpodobně nakazila v inkubační době vakcíny.

Koho vakcína neovlivní?

Vědci z celé Evropy diskutují o tom, zda je nutné masivně podat dvě dávky vakcíny. Tito lékaři věří, že osoba, která užije i jen jednu dávku přípravku Pfizer / BioNTech, bude mít mnohem větší šanci na mírné onemocnění. Pravděpodobně by to také snížilo počet úmrtí na Covid-19. Bude však vakcína fungovat pro všechny? Podle lékařů ani to, že lidé dostanou dvě dávky vakcíny, nezaručuje ochranu proti Covid-19.

Zdroj fotografie: Pixabay

Můžeme se nakazit SARS-CoV-2 i po podání dvou dávek vakcíny, pokud máme tu smůlu, že jsme v 5 procentech, kde vakcína nefunguje. Rozhodně nemůžeme počítat se 100% účinností u všech. To jednoduše není možné. Takoví lidé se ovšem vyskytují jednou z přibližně 100 tisíc případů. Vakcíny jsou tedy neuvěřitelně efektivní a rozhodně se jedná o nejlepší ochranu před virem.

ZDROJvakcinolog Dr. Henryk Szymański, lékař Dr. Michał Sutkowski