Pozoruhodný účinek po druhá dávce vakcíny proti Covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay

Svět se hýbe dál, ale naprosto jiným tempem. Nepochybně existuje pouze jeden vůdce v oblasti očkování, a to je Izrael. Tam probíhá očkování 24 hodin denně.

Nyní proto dostáváme zajímavé zprávy právě z Izraele. Co se stalo po druhé dávce vakcíny Pfizer?

Izrael je nejlepší na světě

Vakcín je příliš málo na to, abychom mluvili o kontrole pandemie nad koronavirem. Izrael si však vede velmi dobře a je v čele očkovací kampaně. Podle Businessider od 20. prosince do včerejška již vakcínu dostalo více než 2 miliony lidí v zemi. V Izraeli žije více než 9 milionů lidí. Zatímco mnoho lékařů v Polsku, Čechách i jinde stále čeká na svou příležitost a očkování seniorů je na začátku, Izrael od neděle již očkuje občany ve věku 45 let.

Překvapivé zprávy z Izraele

Ukázalo se, že vakcína je účinnější než nakažení virem Covid-19! Podle předběžných studií v Izraeli v nemocnici Shiba v Tel Hashomeru poblíž Tel Avivu po očkování proti Covid-19 tělo produkuje mnohem více protilátek než při samotné infekce a zotavení koronavirem SARS-CoV-2. To znamená, že se jedná o jednu z mála onemocnění, kdy bude vakcína účinnější než samotné onemocnění.

Zdroj obrázku: Pixabay

Studie, ze které to vyplývá, se zúčastnilo 102 osob. Ty byly testovány před podáním vakcíny a také jeden týden po druhé dávce. Podle Radio ZET bylo u 100 lidí ze 102 pozorováno až dvacetinásobné zvýšení počtu protilátek. Stojí za zmínku, že i přes rychlé očkování Izrael nepolevuje a chystá se ještě zpřísnit opatření.

V očkování rozhodně nepolevují!

Očekává se, že vakcínu dostanou všichni dospělí občané Izraele do konce března. Zdá se to jako obrovská výzva, ale pro tento stát je to velmi reálný plán. Země je malá a systém zdravotní péče je tak rozsáhlý, že téměř každý okres nebo město má svou vlastní kliniku. Nejen, že každá z nich provádí očkování, ale byla otevřena také speciální očkovací centra podporovaná armádou a záložníky. Očkování díky tomu postupuje skutečně rychle a celoplošně.

ZDROJIzraelský premiér Benjamin Netanjahu, pro DW