Prozkoumali mozky jedinců, kteří zemřeli na Covid-19. Zjištění jsou pro vědce obrovským překvapením

Zdroj fotografie: Depositphotos

Američtí specialisté zkoumali mozky pacientů, kteří zemřeli na vir Covid-19. Jejich výsledky byly pro vědce obrovským překvapením. Něco takového rozhodně neočekávali.

Je koronavirus ještě horší, než se očekávalo? Podle nejnovějších studií se ukázalo, že je pro mozek nebezpečnější, než se lékaři domnívali.

Mozek jedinců, kteří zemřeli na Covid-19

Vědci nepřestávají virus bádat, díky čemuž můžeme tohoto zákeřného nepřítele lépe poznat a naučit se, jak s ním efektivně bojovat. Přestože je Covid-19 považován za respirační onemocnění, může ovlivnit mnoho orgánů. Mezi nejčastěji zasažené orgány patří plíce, srdce a mozek. A právě do zkoumání posledního orgánu se dali odborníci.

Tým vědců na Lékařské fakultě Yale v New Havenu provedl studie na miniaturních trojrozměrných organoidech napodobujících mozek, které byly vypěstované z lidských kmenových buněk, a také mozek pacientů, kteří zemřeli na Covid-19. Cílem této studie bylo zjištění, zda koronavirus infikuje také neurony a jiné typy buněk v mozkové tkáni.

Zdroj obrázku: Pixabay

Překvapivé výsledky výzkumu

Výzkum Američanů ukazuje, že SARS-CoV-2 může přímo infikovat lidské nervové buňky a poškodit mozkovou tkáň. Podle časopisu Interie vědci zjistili, že SARS-CoV-2 je schopen infikovat neurony v mini mozcích a používat jejich buněčnou techniku k duplikaci. Kromě toho infikuje také gliové buňky a progenitorové buňky, ze kterých se tvoří různé buňky mozkové tkáně.

Koronavirus také stimuluje metabolismus infikovaných buněk a zvyšuje jejich spotřebu kyslíku. To způsobí, že neinfikované neurony také zemřou, protože se k nim dostane méně kyslíku. Tím to ovšem nekončí. Když vědci zkoumali mozky těch, kteří zemřeli na Covid-19. Ukázalo se, že u všech pacientů byly detekovány mikro-mrtvice. Z této studie vyplývá, že neurony mohou být tímto virem infikovány, což může mít devastující účinky ve formě lokální mozkové ischemie a buněčné smrti.

ZDROJTým vědců na Lékařské fakultě Yale v New Havenu, The Scientis