U pacientky bylo zjištěno osmnáct mutací Covid-19. Trpěla koronavirem po dobu čtyř měsíců

Zdroj fotografie: Getty Images

Deník Izvestia popisuje případ 47leté Rusky, u které lékaři detekovali celkem 18 mutací viru Covid-19. Vědci se domnívají, že v oslabeném ženském těle měl koronavirus ideální podmínky pro mutaci. Žena byla nemocná do dobu celých čtyř měsíců.

18 mutací Covid-19 u ruské ženy

Vědci z celého světa potvrdili několik případů, kdy koronavirus SARS-CoV-2 mutoval u imunokompromitovanýcy pacientů. Poslední analýzu této situace představili vědci z Ústavu vědy a techniky ve Skolkově. Výsledky výzkumu zveřejnil ruský deník Izvestia. U tohoto případu nemusíte okamžitě začít panikařit, protože žena byla velmi nemocná již před nákazou Covid-19.

Zdroj obrázku: Pixabay

U 47leté ruské ženy výsledky testů na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 po dobu čtyř měsíců přinášely pozitivní výsledek. U ženy byl dříve diagnostikován lymfom (rakovina lymfatického systému) a během chemoterapie v dubnu dostala koronavirus. Negativní ovšem byla poprvé až v září. Ukázalo se, že dvě z 18 mutací byly stejné jako mutace nalezené v norcích v Dánsku.

Ruská varianta Covid-19?

Prof. Konstantin Krutowski z univerzity v Göttingenu uvedl: „To dokazuje, že v důsledku dlouhé přítomnosti koronaviru SARS-CoV-2 v jednom organismu dochází k velkému počtu mutací. Totéž platí pro britskou variantu koronaviru. Předpokládá se, že virus během své dlouhé přítomnosti v těle pacienta s nízkou imunitou mutuje.“

Zdroj obrázku: Pixabay

Vědec ovšem varuje, že z jednoho případu nelze vyvodit žádné závěry o mutaci, která by se stala ruskou variantou viru podobnou té, která byla zjištěna ve Velké Británii. V Rusku byl zatím potvrzen jen jediný případ britské varianty koronaviru u pacienta, který se nedávno vrátil z Londýna. Rusko pozastavilo letecké spojení s Velkou Británií již v prosinci loňského roku a v lednu zákaz letů prodloužila do 1. února. Nic takového, jako ruská varianta viru tedy zatím neexistuje.

ZDROJNewTalk