Nové příznaky covid-19. Vědci chtějí, aby si lidé zkontrolovali tři části těla

Zdroj obrázku: Pixabay

Tři nové příznaky covid-19 vám umožní přesně rozpoznat infekci koronaviru. Španělským vědcům se podařilo identifikovat časné příznaky infekce. Odborníci doporučují věnovat zvláštní pozornost rtům, rukám a chodidlům.

Na co přesně byste se měli soustředit?

Nejedná se o žádné závažné příznaky a vyskytují se především u pacientů s mírným až středním průběhem nemoci. Dobrou zprávou je, že se jedná o časné příznaky viru covid-19 a můžete díky tomu brzy rozpoznat, že jste se nakazili. Díky tomu se můžete okamžitě uchýlit do karantény, nechat se testovat a nenakazit již nikoho dalšího ve svém okolí.

Výzkum

Vědci dosud dokázali vyjmenovat téměř 30 různých příznaků covid-19. A seznam neustále roste. Kromě zjevných příznaků, jako je horečka, suchý kašel, ztráta chuti a čichu nebo únava, WHO doporučuje nepodceňovat bolesti hlavy, ucpání nosu a zarudnutí očí. Důležité příznaky infekce jsou také: průjem, bolest v krku nebo kožní vyrážka.

Zdroj obrázku: Pixabay

Loni v listopadu dospěli vědci ze Společnosti rodinných lékařů Španělska (SEMG) k překvapivým závěrům. Zjistili, že jedna osoba s covid-19 může mít v průměru 36 různých příznaků onemocnění. Nejběžnějším je přitom únava spojená s malátností. Velmi často také můžete cítit bolesti hlavy, apatii, bolesti svalů a dušnost. Velká část pacientů si stěžuje na změny v nervovém systému a psychologické komplikace. Mají potíže se soustředěním, prožívají úzkosti a výpadky paměti.

Tři nové příznaky covid-19

Jen před několika dny vědci z madridské nemocnice Universitario La Paz uvedli, že se jim podařilo najít nové tři příznaky. Na základě studie pouze s 600 pacienty zjistili, že u jednoho ze čtyř pacientů došlo k charakteristickým změnám jazyka. Projevovaly se ve formě zánětu papil jazyka. Někteří si stěžovali na otok jazyka. Pacienti také bojovali s afty, mukozitidou, glositidou a pocity pálení v ústech a dalšími nepříjemnými pocity.

Zdroj obrázku: Pixabay

Příznaky rukou a nohou byly hlášeny přibližně čtyřmi z deseti pacientů v nemocnici IFEMA. Téměř polovina lidí s mírným nebo středním průběhem covid-19 přijatých do polní nemocnice po dobu dvou týdnů vykazovala dermální a slizniční změny. Kožní léze způsobené infekcí covid-19 se objevovaly již dříve. Teprve nyní však byla potvrzena jejich poloha na rukou a nohou. A tato nemoc prý může ovlivnit také zrak.

ZDROJvědci z madridské nemocnice Universitario La Paz