Předběžné termíny vakcín pro děti. Odborníci odhalili počáteční data

Zdroj fotografie: Freepik

Vakcíny proti nemoci covid-19 se již vyvíjejí. Vypadá to, že děti a mladí lidé procházejí koronavirovou nemocí poměrně lehce a s mírnými příznaky. To ovšem neznamená, že nemohou nakazit lidi z ohrožených skupin.

Proto se vyvíjí i vakcína pro děti a zdá se, že se jí bude moci již brzy začít očkovat. V Rzeszówě již dokonce začaly testy vakcíny na dětech. A termín se opravdu blíží.

Vakcíny pro děti

Fred Zepp uvedl, že očkování dětí by mohlo začít nejdříve koncem roku 2021 nebo začátkem roku 2022. Ředitel Centra pro pediatrii na Univerzitě v Mohuči připouští, že testování vakcíny u dětí je mnohem riskantnější. To je zapříčiněno skutečností, že nežádoucí očkovací reakce u dětí a mladistvých jsou silnější než u dospělých jedinců. Obecně platí, že čím je člověk mladší, tím silněji se u něho mohou projevit nežádoucí účinky. Proto je snaha o testování dětské vakcíny vyšší než u vakcín, které jsou určené dospělým lidem. Institut Roberta Kochy (RKI) uvedl, že před přijetím studie na dětech by se vědci měli ujistit, že během testů na dospělých nebyly žádné závažné vedlejší účinky.

Zdroj obrázku: Pixabay

Testování dětské vakcíny Biontech/Pfizer

Podle údajů německého sdružení farmaceutických společností VFA se podmíněné povolení vakcíny Biontech/Pfizer vztahuje na teenagery od 16 let. Loni na podzim společnosti započaly výzkum s účastníky ve věku 12-16 let. Některé z testovaných dětí dostaly skutečnou vakcínu a některé placebo. Farmaceutické společnosti také plánují testy na dětech ve věku 0-15 let, nicméně ty zatím nezapočaly.

Vakcíny společnosti Moderna

Moderna začala hledat nezletilé účastníky pro svou studii již v prosinci roku 2020. Společnosti se podařilo o výzkumu získat 3 000 dětí ve věku od 12 do 17 let. Očekává se, že dvě třetiny pacientů dostanou vakcínu, zatímco zbytek bude naočkován vakcínou placebo. Děti budou očkovány dvakrát měsíčně a v následujících 13 měsících po očkování bude jejich pozorování pokračovat.

Zdroj fotografie: Freepik

Účastníci testu budou muset kliniku navštívit nejméně šestkrát. Kromě toho budete muset komunikovat telefonicky a poskytnout informace prostřednictvím speciální  aplikace. Očekává se, že studie skončí v polovině roku 2022. Co se týká vakcíny od AstraZeneca, ta ještě s vakcínami pro děti nezačala. Nicméně společnost uvedla, že má v úmyslu provést výzkum a zaměřit se i na dětské vakcíny.

ZDROJDW.com